Scopul suprataxarii companiilor petroliere este ieftinirea benzinei

Scopul suprataxarii companiilor petroliere este ieftinirea benzinei

Guvernul nu va impune „cu parul” suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere, dar se bazează pe exemplul altor ţări din jurul României care au iniţiat negocieri pentru ca majorarea preţului la combustibil să fie „puţin temperată”, a declarat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a precizat că a avut deja o primă discuţie informală cu reprezentanţii companiilor petroliere şi că principalul obiectiv al Guvernului în aceste discuţii este „ieftinirea benzinei”.

„Nu vreau să impun suprataxarea cu parul, nu sunt populist şi ştiu că aceste companii sunt mari contributori la buget, dar în ţările din jur au fost negocieri între Guvern şi companii pentru ca preţul la combustibil să fie puţin temperat. Cred că aceste companii petroliere pot reduce profitul investind în viitorul României”, a spus Ponta.

Şeful Guvernului a declarat anterior că intenţionează să aibă o discuţie cu producătorii de produse petroliere privind suprataxarea veniturilor excepţionale, spunând că nu îi plac deciziile impuse cu forţa, dar că este o perioadă specială în care toţi trebuie să participe la „efortul ţării”.

Suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliereMinistrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, miercuri, că Guvernul pregăteşte un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere, care ar urma să fie aprobat până la finele anului şi aplicat din 2013.

Principalele companii din sectorul petrolului şi gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) şi Romgaz Mediaş.

Producţia de gaze este asigurată în proporţii aproape egale de Romgaz şi OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage ţiţei, având acest drept prin contractul de privatizare către grupul austriac OMV, în 2004.

 

 

Sursa: incomemagazine.ro

 

Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *