Romania si Ucraina, singurele tari din regiune cu scaderi ale tranzactiilor imobiliare

Romania si Ucraina, singurele tari din regiune cu scaderi ale tranzactiilor imobiliare

Romania si Ucraina sunt singurele tari din Europa Centrala si de Est care au consemnat o scadere a valorii tranzactiilor imobiliare in primele noua luni ale anului, in conditiile in care Rusia si Polonia au fost principalele destinatii din regiune pentru investitorii imobiliari, potrivit CBRE.

Romania a atras potrivit CBRE tranzactii cu proprietati imobiliare in perioada analizata de 84 milioane de euro, in scadere cu peste 51% fata de acelasi interval din 2012. In Ucraina nu s-a inregistrat nicio tranzactie in primele noua luni ale anului, in conditiile in care in 2012 investitorii au cumparat proprietati totalizand 249 de milioane de euro.

Dupa Ucraina, cea mai mica valoare a tranzactiilor imobiliare s-a inregistrat in Bulgaria, respectiv 27 milioane de euro, piata consemnand insa o crestere de trei ori fata de 2012.

In total, in Europa Centrala si de Est au fost realizate tranzactii in valoare de 6,8 miliarde de euro, in crestere cu 47% fata de perioada similara a anului trecut, arata datele CBRE.

Cea mai mare parte a tranzactiilor a vizat proprietati din Rusia, piata care a avut o valoare de 3,6 miliarde de euro, cu 41% peste 2012. Pe locul doi se afla Polonia, cu aproape doua miliarde de euro, in crestere cu 82%. Proprietarii din Cehia au vandut active imobiliare in valoare de 597 de milioane de euro, fata de 378 milioane de euro in 2012, iar cei din Slovacia de 190 de milioane de euro, comparativ cu 1 milion de euro cu un an inainte.

Si in Ungaria a fost consemnata o crestere a valorii tranzactiilor, de la 84 milioane de euro la 129 de milioane de euro. In Tarile Baltice, investitorii au injectat 152 de milioane de euro, de peste doua ori mai mult decat in 2012.

Toate categoriile de active au inregistrat o crestere a valorii tranzactiilor, birourile fiind insa cele mai tranzactionate, urmate de retail si industrial.

Astfel, in perioada analizata au fost incheiate tranzactii de peste 3 miliarde de euro cu spatii de birouri (in crestere cu 92%), de 2,67 miliarde de euro cu spatii comerciale (+66) si 607 milioane de euro cu spatii industriale (+49%).

 

 

 


Share
 

 

 

Sursa: business24.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *