Puţurile forate te scapă de secetă. Cel mai bine ştie un legumicultor din Călăraşi
Posted by Fastimo on iun. 19, 2013 in Uncategorized | 0 comments
George Liţu este horticol de meserie,iar agricultură face de când se știe. Ucenicia și-a făcut-o la Ostrov – zonă renumită pentru struguri – după care viața l-a adus la Călărași. Mai bine spus, la Perișoru, unde administrează acum aproximativ 1.800 ha de culturi
agricole, din care 800 sunt pentru hibridare de porumb, iar circa 200 sunt folosite pentru legumicultură.
Chiar dacă recunoaște că aceasta din urmă este o activitate grea, mai ales că piața este destul de nesigură, iar rezultatele financiare nu sunt grozave, comparativ cu alte culturi, tot merge mai departe.
„Trebuie să fie cineva nebun să producă și legume“, povestește Lițu. În acest an, de exemplu, a pus deja 80 ha de morcovi, suprafață care va ajunge la 120 ha în următoarele luni, la care se adaugă 50 ha de ceapă și 60 ha de legume păstăi pentru industrializare. Suprafețele diferă însă de la an la an, în funcție de cerere. Așa, de exemplu, a avut ani în care a cultivat și 300 ha de legume păstăi, pentru că fabricile cereau la procesare, după care piața a căzut.
Și la morcovi se întâmplă cam la fel. Dacă în alți ani Cerealflor, firmă controlată de George
Lițu, livra aproximativ 1.500 de tone de morcovi pentru producătorul sucurilor Teddy, reducerea cererii pe acest segment a afectat automat și livrările legumicultorului din Perișoru. Restul
producției este vândută către hipermarketuri, dar și către intermediari.
Munca cu rețelele internaționale de magazine nu este însă chiar așa de simplă, din mai multe
puncte de vedere, se plânge Lițu. La ceapă și morcovi, de exemplu, i se întoarce înapoi cam prea
multă marfă pentru că nu corespunde calitativ. Și aceasta, în condițiile în care legumicultorul
a investit nu mai puțin de un milion de euro în mașini de sortat și ambalat‚ „că nici olandezii n-au ce avem noi“, se laudă Lițu.
Primele puțuri forate
Ca să faci legumicultură în România ai nevoie neapărat de apă, altfel n-ai nicio șansă, spune Lițu. Acesta a rezolvat problema pe cont propriu, irigă nu mai puțin de 1.500 ha cu apă din puțuri forate.
„Trebuie să ai o notă de nebunie ca să faci aşa ceva. Mulţi nu m-au crezut că pot să fac o astfel de investiţie. Sunt primul din ţară care a reuşit“, povesteşte Liţu.
Recunoaşte că a avut noroc, pentru că şi zona se pretează la aşa ceva. Investiţia s-a ridicat la 1 milion de euro, din care 500.000 de euro au fost fonduri europene care au avut ca destinaţie achiziţia de echipamente. În derulare este însă şi un alt proiect, de data aceasta
în valoare de 1,8 milioane de euro, sumă folosită pentru modernizarea producţiei.
Sursa: agrointel.ro