O comuna saraca din Clisura Dunarii devine paradis turistic

O comuna saraca din Clisura Dunarii devine paradis turistic

Drumul National 57 insoteste cu supunere cursul sinuos al Dunarii prin tara Banatului intre Orsova si Moldova Noua, taie Carpatii si lasa in urma Cazanele Mici si Mari, despartindu-se de luciul apei, spre Timis. In calatoria sa cu peisaje fabuloase, strabate undeva in Clisura Dunarii, si o comunitate multi-etnica, de romani, sarbi, cehi si romi, care se face remarcata cel mult in randul pescarilor din regiune. Se numeste Berzasca si va deveni una dintre perlele turistice ale Romaniei.

In prezent, nimic din ce este acolo nu prevesteste planul de dezvoltare, conturat in cateva proiecte de zeci de milioane de euro. Peste doi ani insa, dealurile de la poalele Muntilor Locvei vor tresari din nou sub sinele unei mocanite vechi de 100 de ani. Proiectul finantat din fonduri europene, de 12 milioane de euro, isi propune reabilitarea unui traseu de 17 kilometri, care va urma cursul raului Berzasca si se va opri la vechea vatra a satului.
Locomotiva a fost construita la inceputul secolului trecut la uzina din Resita si a servit comunitatea in scop forestier, iar acum va arata turistilor imprejurimile localitatii.

Paradisul de la Berzasca, ale carui parauri mai aduc si acum la mal nisip cu praf de aur desprins de undeva din maruntaiele muntilor, este locuit inca din epoca bronzului. De atunci, s-au perindat pe aici numeroase civilizatii, de la romani, la turci, la grecii auriferi si maghiari.

Cetatea Drencova, din apropierea localitatii Berzasca, a fost construita de cavalerii germani, insa acum se mai observa doar zidul fostei biserici, care iese din apele Dunarii.

Biserica Sf. Arhangheli este situata chiar in vatra localitatii Berzasca, reprezentand cea mai veche biserica romaneasca din Clisura Dunarii, un monument de arhitectura, construit in stil baroc, la 1836.

Iahturi si locuinte lacustre la Berzasca

Insa mocanita nu va fi principala atractie turistica. Tot la Berzasca a inceput si constructia singurului complex lacustru din Romania.

Valoarea investitiei se ridica la 1,6 milioane de euro, iar lucrarile vor fi finalizate in vara anului 2014. Accesul la cele 30 de casute amplasate pe apa fluviului se va face prin intermediul unui pod sau direct de pe ambarcatiune.

In localitate functioneaza deja o pensiune cu 11 cabanute amplasate la malul apei, de unde turistii au acces direct la un ponton de 300 de metri, ideal pentru pescuit.


Share

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *