Nu-ti achiti la timp datoriile la stat? Vei plati penalitati din prima zi de intarziere

Nu-ti achiti la timp datoriile la stat? Vei plati penalitati din prima zi de intarziere

Codul de procedura fiscala ar urma sa fie modificat de Guvern printr-o ordonanta de urgenta care revizuieste modul de percepere a penalitatilor de intarziere. Potrivit proiectului de act normativ, lansat recent in dezbatere publica, pentru datoriile neachitate la timp, penalitatile nu vor mai fi fixe, ci se vor calcula procentual pentru fiecare zi de intarziere, fiind datorate chiar din ziua urmatoare scadentei.

Mai exact, conform modificarilor propuse de Executiv, contribuabilii ar urma sa achite o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce ar insemna o penalitate de 7,3% anual.

Potrivit prevederilor din Codul de procedura fiscala, asa cum vor fi modificare de Executiv, penalitatile de intarziere vor avea caracter sanctionatoriu si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

In momentul de fata, nivelul penalitatii de intarziere este in functie de perioada de intarziere astfel:

daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;
daca stingerea se realizeaza in intervalul dintre a 31-a zi si a 90-a zi de la scadenta, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse;
daca stingerea se realizeaza dupa a 91-a zi de la scadenta,  nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.

“Actualul sistem (penalitatea de intarziere de 5% sau 15%) incurajeaza plata voluntara pana la implinirea termenului de 90 de zile  de la scadenta, astfel ca, dupa acest termen, contribuabilii nu mai sunt incurajati sa achite impozitele si taxele deoarece penalitatea de intarziere  este aceeasi (15%)”, argumenteaza Guvernul modificarea propusa.

Nici  dobanzile nu scapa de modificari

Prin proiectul de OUG lansat in dezbatere publica, Executivul propune si modificarea regimului juridic la dobanzilor, astfel incat sa fie mai clara diferentierea intre dobanzi si penalitatile de intarziere.

“Penalitatile sunt menite sa descurajeze neconformarea, in timp ce dobanda este destinata sa protejeze valoarea reala a platilor reprezentand impozite, taxe si alte sume datorate bugetului general consolidat”, explica Guvernul in nota de fundamentare a proiectuluid e OUG.

Concret, potrivit noilor reglementari din proiectul de modificare a Codului de procedura fiscala, dobanzile ar urma sa aiba caracter recuperatoriu, spre deosebire de penalitati care vor avea un caracter sanctionatoriu.

“Modificarea privind stabilirea naturii dobanzilor, respectiv  faptul ca acestea au caracter recuperatoriu, reprezentand pierderea suferita de creditor (statul) ca urmare a neachitarii la scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale, se impune pentru a elimina eventualele confuzii cu privire la natura juridica a dobanzilor, pe de o parte, si a penalitatilor de intarziere pe de alta parte, in contextul modificarii modului de asezare a penalitatilor, respectiv similar dobanzilor”, mai arata Guvernul in expunerea de motive a proiectului de modificare a Codului de procedura fiscala.

Va reamintim ca nivelul dobazii este de 0,04% (14,6% pe an) si se calculeaza pe fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Atentie! Noile reglementari sunt inca in faza de proiect. Pentru a se putea aplica, acest proiect de OUG trebuie aprobat de Guvern, apoi publicat in Monitorul Oficial.


Share

 

 

Sursa: avocat.net

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *