Frigul şi precipitaţiile se instalează după 14 noiembrie. PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

Frigul şi precipitaţiile se instalează după 14 noiembrie. PROGNOZA METEO pentru următoarele două săptămâni

Precipitații sub formă de de ploaie, dar și mixte, vor contribui, de la jumătatea acestei săptămâni, la o răcire accentuată a vremii, arată prognoza pentru următoarele două săptămâni (10-24 noiembrie) realizată de Administrația Națională de Meteorologie.

Potrivit meteorologilor, în primele zile, deși temperaturile vor scădea ușor și treptat, vremea se va menține totuși mai caldă decât în mod obișnuit în a doua decadă a lunii noiembrie. În jurul datei de 14-15 noiembrie, răcirea se va accentua, maximele diurne coborând spre o medie de 8-9 grade. Pe 16 noiembrie, o ușoară creștere a regimului termic va determina temperaturi diurne apropiate de cele normale pentru această perioadă, de aproximativ 10 grade, ce se vor menține relativ constante până la sfârșitul intervalului de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, de la valori de 10 grade în prima noapte, până spre 5 grade pe 15 noiembrie, după care se vor menține relativ constante. Probabilitatea de precipitații pe arii extinse va fi semnificativă în jurul datelor de 11, 13, 14, 19 și 21 noiembrie.

În regiunea Crișanei, în primele zile, mediile temperaturilor diurne vor marca o scădere, de la 17 grade până la 9 grade, în medie, iar ale celor nocturne vor scădea de la 9 la 4 grade Clesius. În jurul datei de 16 noiembrie, maximele termice vor marca o creștere cu 2-3 grade, atingând valori apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului, de aproximativ 10 grade Celsius ziua și 4 grade noaptea. Începând cu 16 noiembrie, valorile termice se vor menține relativ constante, în jurul unor medii de 8-10 grade ale maximelor diurne și de 2-4 grade ale minimelor nocturne, până la sfârșitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de ploaie se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar ploile se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datelor de 11, 13, 14, 19 și 21 noiembrie.

Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă în primele trei zile, când temperaturile maxime se vor situa între 13 și 15 grade, iar cele minime vor fi de aproximativ 6 grade, în medie. Pe 14 noiembrie, se va produce o răcire accentuată, astfel că maximele termice nu vor mai depăși 10 grade, iar minimele vor scădea spre 2-3 grade. Între 15 și 19 noiembrie, mediile temperaturilor maxime se vor situa între 6 și 10 grade, iar ale minimelor vor fi în scădere spre un grad Celsius. După data de 19 noiembrie, vremea se va răci ușor de la o zi la alta, atingând, la sfârșitul intervalului de prognoză, valori maxime de 5-6 grade și minime de aproximativ—1 grad, valori normale pentru ultima decadă a lunii noiembrie. Aproape zilnic vor fi precipitații, în general slabe cantitativ și doar în jurul datei de 13-14 noiembrie și, din nou, pe 19 noiembrie, ploile se vor semnala pe arii mai extinse. După 20 noiembrie, în cursul nopților, crește probabilitatea pentru precipitații mixte, cu precădere în zona subcarpatică.

În zona Maramureșului, mediile temperaturilor maxime vor marca o scădere, de la 15 grade în prima zi a intervalului de prognoză, spre 8-9 grade pe data de 14 noiembrie. Începând cu 15 noiembrie, vremea va fi ușor mai caldă, mediile maximelor diurne atingând valori de 10 grade Celsius, urmând ca din 16 noiembrie până la sfârșitul intervalului de prognoză, regimul termic diurn să se mențină la valori relativ constante, de aproximativ 7 grade Celsius. Temperaturile medii nocturne vor scădea de la 6-7 grade în primele nopți, spre 2-3 grade în intervalul 15 — 21 noiembrie, iar la sfârșitul perioadei de prognoză, o nouă răcire va determina medii ale minimelor de aproximativ zero grade Celsius. Ploi pe arii mai extinse se vor semnala pe 11, 13, 14 și 19 noiembrie și între 21 și 24 noiembrie. În rest, precipitațiile, neînsemnate cantitativ, își vor face apariția trecător, pe arii restrânse.

În Moldova, în primele trei zile, mediile termice vor fi apropiate de normele climatologice pentru această perioadă a anului, urmând ca pe 13-14 noiembrie să scadă cu 4-5 grade. Începând din data de 14 noiembrie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, mediile maximelor diurne vor avea valori de 7-8 grade. Minimele nocturne vor scădea de la valori de 8-9 grade în primele nopți, până la 1-2 grade Celsius spre sfârșitul intervalului de prognoză. Ploile, în general slabe cantitativ, se vor semnala aproape în fiecare zi a intervalului.

Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, în intervalul 11 — 16 noiembrie, vremea se va răci treptat de la o zi la alta, astfel încât mediile temperaturilor maxime vor scădea până la 10 grade pe 15 — 16 noiembrie, după care se vor menține la valori apropiate de cele normale pentru această perioada a anului, de aproximativ 10-11 grade, până la sfârșitul perioadei de prognoză. Minimele nocturne vor avea o evoluție similară, marcând o scădere de la 10-11 grade în primele nopți, până la 5-6 grade în ultima parte a intervalului. Probabilitatea pentru ploi, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată după data de 14 noiembrie.

În zona Munteniei, temperaturile maxime vor scădea ușor și treptat, de la medii de aproximativ 16 grade în prima zi spre 9-10 grade în data de 15 noiembrie, după care se vor situa în jurul acestor medii până la sfârșitul intervalului de prognoză, când vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic pentru ultima decadă a lunii noiembrie. Regimul termic nocturn va urma o evoluție asemănătoare, fiind în scădere, de la valori medii de 8-10 grade în primele nopți, spre 3-4 grade după 16 noiembrie.

Probabilitatea pentru ploi, slabe cantitativ și pe arii destul de restrânse, va crește după data de 14 noiembrie.

În Oltenia, în intervalul 11-15 noiembrie, va avea loc un proces de răcire treptată a vremii, astfel încât maximele diurne vor fi în scădere, de la valori medii de 16 grade în prima zi, până la 9-10 grade în intervalul 15-24 noiembrie. Minimele nocturne vor scădea, de asemenea, de la 8-9 grade la începutul intervalului, spre 2-4 grade Celsius după data de 16 noiembrie. Local și temporar va ploua în fiecare zi a perioadei de prognoză.

La munte, în primele zile, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit în a doua decadă a lunii noiembrie, cu medii ale temperaturilor maxime ce se vor situa în jurul a 9-10 grade și ale minimelor nocturne de aproximativ 4-5 grade. După 15 noiembrie și până la sfârșitul perioadei de prognoză, maximele diurne se vor menține relativ constant în jurul valorii de două grade Celsius, iar minimele nocturne vor fi predominant negative, situându-se, în medie, la—3…—2 grade Celsius. Pe tot parcursul intervalului de prognoză se vor semnala precipitații, în general slabe cantitativ, predominant ploi în primele zile și mixte, după data de 15 noiembrie.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 10-24 noiembrie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.

 

 

 

 


Share
 

 

 

Sursa: jurnalul.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *