Cele mai „destepte” orase din lume si cum e viata intr-o asemenea metropola a viitorului

Cele mai „destepte” orase din lume si cum e viata intr-o asemenea metropola a viitorului

 

Un oras inteligent inseamna un loc cu care locuitorii lui pot interactiona, spun specialistii, un loc care se comporta mai mult ca un organism viu decat ca o simpla asezare urbana, un loc care poate raspunde nevoilor cetatenilor.

Asemenea metropole se tot construiesc in ultima vreme in toate colturile lumii, cum ar fi Masdar in Abu Dhabi sau Songdo in Coreea de Sud, scrie BBC, succedand orase destepte ceva mai cunoscute, precum Dublin, Johannesburg sau Singapore.

In orasele viitorului absolut totul, de la reteaua de energie electrica, conductele de canalizare sau infrastructura pana la cladiri si autoturisme, va fi interconectat, functionand ca o retea complexa.

Cele mai inovatoare companii de tehnologie, precum IBM, Siemens, Microsoft, Intel sau Cisco, lucreaza la sisteme software capabile sa rezolve o diversificata paleta de probleme urbane, de la poluarea aerului pana la congestionarea traficului rutier.

De exemplu, in Singapore, Stockholm si California, IBM are un sistem prin care aduna toate informatiile din trafic si, folosindu-se de algoritmi, anticipeaza unde s-ar forma un blocaj in trafic cu o ora inainte ca acesta sa aiba loc.

IBM are un total de 2.500 de proiecte pentru orase destepte in intreaga lume, avand chiar drepturi de autor pentru termenul „orase destepte”.

Oazele urbane ale viitorului, intre vis si realitate

Compania sustine ca lucreaza si cu cetatenii in proiectele pe care le intreprinde. In Dublin, IBM a coloborat cu consiliul orasului pentru a aduna o vasta cantitate de date, ceea ce a dus la crearea unor aplicatii precum ParkYa, care foloseste informatii din trafic pentru a-i ajuta pe locuitorii orasului sa gaseasca cele mai bune si mai apropiate locuri de parcare.

„Trebuie sa construim orase care sa se poata adapta la nevoile cetatenilor. Acest lucru nu era posibil inainte, pentru ca nu exista suficienta informatie”, a spus Lisa Amini, director al IBM Research.

Cele mai destepte orase din lume

– Boston
– Dublin
– Londra
– Amsterdam
– Songdo
– Rio de Janeiro
Barcelona
– Johannesburg
– Masdar
– Singapore

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: ziare.com

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *