Anul arhitectural 2014, marcat la București printr-o serie de evenimente internaționale cu invitați din 15 țări
Postat de Fastimo in nov. 18, 2014 in Uncategorized | 0 comentarii
Peste 400 de arhitecți, contractori și companii din industrie din Franța, Polonia, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, UK, Israel, Italia, Islanda, Irak, Kuweit, Turcia, Spania, Ungaria și România au participat la cele mai recente evenimente internaționale de arhitectură din România.
Evenimentele realizate la Radisson Blu Hotel, la Universitatea de Arhitectură „Ioan Micu” și pe Calea Victoriei pe 10 și 11 noiembrie au marcat finalul anului 2014, reușind să rezume pe parcursul a două zile de prezentări și dezbateri preocupările comunității arhitecților și contractorilor.
75 de personalități din domeniul arhitecturii și reprezentanți ai marilor companii de constructii s-au întâlnit in cadrul evenimentelor organizate de ABplus Events, Ordinului Arhitecților din România, Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Patronatului Societăților din Construcții din România, Primăriei Capitalei și ARCUB, unde au fost prezentate clădiri emblematice, lucrări de avangardă, alături de cele mai noi tehnologii din industrie.
Evenimentele profesionale dedicate architecților și contractorilor, Expoconferința Internațională de Arhitectură RIFF 2014 și Expoconferința Internațională a Antreprenorilor de Construcții CONTRACTOR 2014 au transmis un mesaj complex, pe liniile segmentului profesional, universitar-academic/educațional, business și s-au bucurat de o participare peste așteptări. Acestea au fost completate în premieră de evenimente culturale și educaționale cu invitați din 15 țări, realizate în co-organizare cu Asociația Culturală Pro Event, Primăria Municipiului București, ARCUB: Dezbaterea internațională „Arhitecți și contractori pentru un spațiu construit sustenabil. Noi roluri. Noi responsabilități”; „Bucharest Architecture Night Tour”; SHARE, lead architects and contractors – întâlnire de networking; SHARE – Motivational Meetings.
În cadrul conferinței motivaționale „SHARE, motivational meetings 2014” studenții Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București au avut ocazia unei întâlniri speciale cu arh. Anders Saelan, reprezentant al biroul de arhitectură Henning Larsen Architects (Danemarca), câștigător în 2013 al premiului Uniunii Europene pentru arhitectură contemporană “Mies van der Rohe” 2013. Invitatul special al Expoconferinței de arhitectură RIFF le-a vorbit despre simbolurile și semnificațiile proiectului câștigător al celei mai înalte distincții europene pentru arhitectură, „Harpa”, din Reykjavik (Islanda).
În 2015, 12 mari evenimente dedicate arhitecturii vor fi organizate de ABplus Events în București, Budapesta și Varșovia: GIS, LAUD, INGLASS, RIFF, CONTRACTOR.
Care sunt noile tendințe în arhitectură? Cum arată Bucureștiul prin ochii câștigătorilor premiilor internaționale de arhitectură? Cum li s-a înfățișat acestora lumea arhitecților români? Care a fost mesajul lansat și care este feedback-ul lor „la cald”?
Printre invitații speciali ai Expoconferinței internaționale de arhitectură RIFF s-au numărat profesioniști care au stabilit standarde în arhitectura contemporana. Aceștia au fost bucuroși să împărtășească experiențe și să discute despre noi perspective, despre noi roluri și responsabilități ale arhitectului într-o lume încercată de provocări.
arh. danez Anders SAELAN, invitat special RIFF 2014, le-a vorbit arhitecților români despre abordarea nordică. „Noi privim ceea ce facem într-un mod mai complex, mai inclusiv. Acest lucru ne oferă o perspectivă asupra valorii şi importanţei realizării unor clădiri emblematice – aceste clădiri trebuie să ofere ceva înapoi oraşului în care sunt construite. Abordarea nordică oferă posibilitatea de a vedea şi de a asculta ceea ce este cu adevărat important pentru oamenii pentru care construieşti. În Danemarca contractorii urmează acum limbajul arhitecților în ceea ce privește proiectele lor. Dacă nu putem spune povestea valorii unui proiect, de ce acesta ofera valoare pentru noi sau pentru oricine altcineva, nu câștigăm nimic”.
Feedback:
arh. Richard JOBSON, DESIGN ENGINE ARCHITECTS, UK
„Cred că Expoconferința internațională de arhitectură RIFF reprezintă începutul unei ambiții a României de a îmbrățișa ideile arhitecturale din întreaga lume. Am avut ocazia să văd la conferință perspectivele altor oameni cu privire la arhitectură, în propria lor țară”.
arh. Zbigniew MAĆKÓW, MAĆKÓW PRACOWNIA PROJEKTOWA, Polonia
„Au venit o mulțime de oameni, au fost o mulțime de evenimente, uneori m-am grăbit să schimb sălile pentru că au fost multe prelegi interesante în același timp. Cel mai mult am apreciat partea de arhitectură, prin prisma profesiei mele, dar am remarcat și primit un sprijin tehnic remarcabil, prin intermediul prelegerilor. Le recomand colegilor mei din Polonia să participe”.
arh. Şerban ŢIGĂNAŞ, Președinte Ordinul Arhitecților din România:
„Formatul pe care îl practicăm în evenimentele pe care le organizăm deja de mulți ani împreună cu ABplus Events, şi anume de a uni profesia cu industria, cu comerţul, cu antreprenoriatul, cu tehnica, cu managementul, cu ştiinţa, mă face să afirm că este imposibil ca fiecare participant din auditoriu sau oricare dintre conferenţiari să nu aibă ceva de primit. Aceste conferinţe trebuie să aducă mereu ceva nou, nu de dragul schimbării, ci pentru că orice lucru se poate face tot mai bine. Este o reuşită să aduci aceşti oameni împreună pentru a participa şi a schimba idei”.
Expoconferința Internațională a Antreprenorilor de Construcții CONTRACTOR 2014 (10 și 11 noiembrie) – concluzii: Sustenabilitate și eficiența serviciilor, provocări pentru creșterea calității în construcții
Tiberiu ANDRIOAIEI, Secretar General PSC, Patronatul Societăților din Construcții:
„CONTRACTOR 2014 a reprezentat o importantă experiență de comunicare în rândul constructorilor. Am identificat în expunerile speakerilor o problematică comună, dar în același timp dificultatea de a gasi soluții sustenabile pentru remedierea efectelor care decurg din aceasta, mai ales într-o perioadă cu turbulențe și într-o piață europeană complexă. Inovația de valoare ar trebui să se reorienteze în acest moment în optimizare, randament, în acest spațiu trebuie să vorbim de o nouă poziționare a rolurilor celor 3 jucători în trepied: contractor-arhitect și beneficiar”.
Dezbaterea Internațională „Architects and Contractors for Sustainable Built Environment. New Roles, New Responsibilities” (10 noiembrie) a reunit participanți din 15 țări
Arh. Şerban ŢIGĂNAŞ, Președinte Ordinul Arhitecților din România
„Aş insista un pic pe ce a reieşit din dezbatere. Se deschide o eră nouă în care construcţiile sunt mult mai apropiate de oameni. Există o foarte mare nevoie de a implica oameni, comunităţile, utilizatorii în dezbaterea despre construcţii încă din fazele incipiente. Ceea ce a punctat la eveniment arhitectul danez, Anders, despre procesul de co-creare, despre necesitatea implicării viitorilor utilizatori în construcţie, este un proces care se întâmplă tot mai mult în ţările avansate, este ceea ce sper să se întâmple cât mai repede şi la noi”.
arh. Anders SAELAN, HENNING LARSEN ARCHITECTS, Danemarca
„Proiectele extraordinare sunt realizate prin unirea forțelor arhitectului/designerului și ale contractorului. Luând parte la ceea ce s-a discutat la dezbaterea de la RIFF constat că există încă un decalaj mare în România între aceste profesii. Cred că oamenii trebuie să recunoască faptul că există cunoaştere şi competenţe în fiecare profesie implicată în construcţii, acestea trebuie să fie utilizate pentru a realiza clădiri durabile”, a precizat arh. Anders SAELAN, HENNING LARSEN ARCHITECTS (Danemarca).
Bucharest Architecture Night Tour 2014 (10 noiembrie, Calea Victoriei)- 10 clădiri vizitate de 100 de arhitecți
arh. Zbigniew MAĆKÓW, curatorul pe segmentul arhitectură al Wroclaw-Capitală culturală europeană în 2016:
„Bucureștiul este un oraș care m-a surprins foarte mult, am avut ocazia să îl văd pentru prima dată în acest tur, mă așteptam la ceva diferit. După toți acești ani de comunism, la fel ca în Polonia, mă așteptam ca orașul să fi ajuns într-o stare proastă, dar am găsit clădiri minunate, la o scară atât de mare pentru a fi clădiri publice, ceea ce este complet neobișnuit și unic. În Polonia nu avem astfel de clădiri frumoase din secolul XVIII-XIX. Aveți o moștenire cu adevărat frumoasă și este uimitor cât de bine a supraviețuit. Bucureștiul are un mare potențial de a fi o atracție turistică. Desigur, există o mulțime de lucruri de făcut, dar este doar o chestiune de timp și de bani, dar orașul are un potențial imens”.
arh. Richard JOBSON, DESIGN ENGINE ARCHITECTS, UK
„M-am bucurat foarte mult să particip la turul arhitecților fără de care aș fi plecat acasă fără o perspectivă educată asupra țării, asupra orașului București”.