Ai nevoie de 2-3 salarii? Vezi ce bănci îți dau banii cash, cu dobândă zero

Ai nevoie de 2-3 salarii? Vezi ce bănci îți dau banii cash, cu dobândă zero

Ce facem atunci când avem nevoie urgentă de echivalentul a 2-3 salarii? Sau când avem de făcut, în anumite perioade ale anului, cumpărături de valoare mai mare?

Capital a analizat ofertele din piaţă şi a observat că cele mai bune (ieftine) soluţii pentru astfel de nevoi sunt cardurile de credit care oferă şi perioadă de graţie la retragerea de numerar de la ATM, precum şi cardurile de credit care oferă posibilitatea de împărţire a cheltuielilor în rate cu dobândă zero indiferent de comerciant.

Cardurile de credit cu graţie la numerar par, la prima vedere, cel mai preţios instrument pentru cheltuieli neprevăzute. Trebuie avute însă în vedere anumite aspecte, astfel încât să nu se cădă în capcana costurilor ascunse ale cardurilor.

Cel mai important e să ştim cum funcţionează perioada de graţie şi să nu scăpăm din vedere impactul comisionului de retragere de la bancomat.

Potrivit datelor finzoom.ro, doar patru bănci oferă carduri de credit cu graţie la numerar: Banca Transilvania, Intesa Sanpaolo, Marfin şi Carpatica.

Cea mai mare perioadă de graţie este oferită de Transilvania, respectiv de 56 zile. Apoi, cel mai mic comision la retragere este perceput de Intesa, de 0,5%, dar perioada de graţie e de 45 zile. Cel mai mare plafon de credit este oferit de Carpatica, respectiv 6 salarii, dar comisionul de retragere este de 2%.

Putem amâna şi un an întreg stingerea unei datorii echivalente cu 2-3 salarii (plafonul mediu acordat de bănci) fără să plătim dobândă, dar plătind comisionul de retragere. Asta dacă ne ajută cineva cu acea sumă cash pentru a fi depusă pe card la scadenţă, sumă care poate fi returnată imediat printr-o nouă retragere.

Dacă vrem să ne rezolvăm singuri această problemă, atunci ne facem două carduri, la două bănci diferite, dar să avem grijă la gradul de îndatorare. Dacă luăm un card de la Transilvania, cu plafon de 3 salarii, nu mai putem lua şi alt card. În cazul cardului de la Marfin, trebuie ţinut cont că se poate retrage cash maximum 40% din plafonul aprobat

Dacă urmărim doar la plata cu cardul în rate fără dobândă indiferent de comerciant, cel mai bun card de credit este cel de la OTP, care împarte automat orice tranzacţie în şase rate. În cazul cardurilor de la Banca Românească, în funcţie de suma cheltuită într-o lună sau pe o tranzacţie, clientul poate opta pentru un anumit număr de rate fără dobândă, prin anunţarea băncii, având însă un comision lunar de activare, de 0,5% sau 1%. La Millennium se poate opta de două ori pe an pentru un plan de rate fără dobândă (4-12 rate) pe Visa Gold.

 

 

 

 

 


Share
 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *