Soluţia lui Cozmin Guşă pentru Roşia Montană. Cum poate prelua România licenţa de exploatare

Soluţia lui Cozmin Guşă pentru Roşia Montană. Cum poate prelua România licenţa de exploatare

Roşia Montană ar putea fi salvată într-o manieră „paşnică” atât pentru oameni, cât şi pentru mediu, chiar de către statul român, fără ajutorul investitorilor străini, dar cu ajutorul Parchetului, care investighează modul în care s-a făcut transferul de la MinVest la Gold Corporation. Dacă praful de pe dosar se va scutura, şi nu va fi praf de aur, e posibil ca toată această tevatură legată de RMGC să se încheie cu retragerea licenţei de exploatare. Invitat, luni, la Realitatea TV, consultantul politic Cozmin Guşă a explicat cum poate fi salvată cu adevărat Roşia Montană.

„Sunt obişnuit cu dedesubturile politicii şi ştiu un lucru: când vrei să guvernezi a la long, cel puţin un mandat, trebuie să vii cu soluţii. Ponta nu vine cu soluţii, deşi ele îi sunt la îndemână”, a spus Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

„Ce este Roşia Montană? Este o licenţă de exploatare, dată în 1998 către o societate comercială a statului român, MinVest Deva, pe 20 de ani. Se poate prelungi. Această societate a predat această licenţă unui om de afaceri care, peste noapte, în câţiva ani, a devenit cel mai bogat român – Frank Timiş, care a avut compania Gold Gorporation, un domn complex, ale cărui rădăcini se pierd într-o negură ciudată, nimeni nu ştie de unde să-l ia, acum e prin Africa. Acest domn n-a plătit pentru licenţa de exploatare. Toate cheltuielile ulterioare au rămas la statul român. Cheltuielile sunt legate de închiderea unor iazuri care erau cianurate… Statul român a plătit multe milioane de euro în continuare, în timp ce domnul Timiş a câştigat foarte mulţi bani listând pe bursă. Apoi şi-a făcut exitul, a ieşit din această combinaţie. După ce tot s-au rostogolit câţiva acţionari, a ajuns azi la cheremul unor evrei foarte bogaţi, care ştiu să profite şi au profitat. Plus, fel de fel de interpuşi ai unor persoane importante din România, unele cu decizie la nivel de Victor Ponta pentru că faţa asta a lui de luptător pentru dreptate, dar căzută şi palidă, arată că el joacă într-un film pus de către alţii. Un fel de păpuşă, marionetă, care nu e convins de ceea ce face, dar trebuie să facă. E pus să facă ceea ce face. De aici această anormalitate”, a continuat consultantul politic.

DIICOT ar putea fi o soluţie pentru situaţia de la Roşia Montană, spune Guşă.

„Aştept să văd când va ieşi DIICOT-ul. Parchetul investighează felul nelegal în care s-a făcut transferul de la MinVest la Gold Corporation şi acel dosar este unul care are mult praf pe el. Dacă praful se va scutura şi nu este praf de aur, s-ar putea ca toată această tevatură legată de RMGC să se încheie cu retragerea licenţei de exploatare. Cred că nu va fi supărat nimeni pentru că au făcut bani mulţi între timp, şi evreii, şi politicienii români. În final s-ar putea ajunge la o normalitate: revenirea licenţei de exploatare la statul român”, a spus Guşă.

În mod evident, statul român este dezavantajat în tranzacţie, însă, spune Guşă, după o investiţie de aproximativ 200 de milioane de euro, după 7 ani de exploatare, deja se autofinanţează. Formula este simplă, explică analistul, şi presupune câţiva paşi bine calculaţi: preluarea licenţei de exploatare, investiţie şi câştig.

„Una din problemele pe care manifestanţii le reclamă e faptul că statul român este dezavantajat în această tranzacţie. Ce înseamnă asta?  Mărim de la 2 sau 4 la 6%… Este zero. Pentru ce? Pentru o investiţie de maximum 200 de milioane de euro care trebuie făcută? Am vorbit cu specialiştii. Asta este investiţia care trebuie făcută, iar din al şaptelea an de exploatare deja se autofinanţează, fără să mai vorbim de câştigurile pe care statul român le-ar obţine din cotarea la bursă”, spune Guşă.

„Exploatăm aurul de 2000 de ani la Roşia Montană. Au făcut-o şi strămoşii noştri, a făcut-o şi Ceauşescu, putem s-o facem în continuare. Nimeni nu ne dă peste degete dacă încercăm asta. Asta ar fi o soluţie de luat în discuţie, iar partea cealaltă, pentru că aici sunt trei probleme – problema de dezavantaj a statului român, problema de mediu pe care o reclamă manifestanţii din Piaţa Universităţii şi problema locurilor de muncă pe care o reclamă minerii de la Roşia Montană. Toate trei au rezolvare. Statul român poate să-şi preia licenţa, să investească. Avem brevete româneşti care presupun necianurarea, se poate exploata aur fără cianurare, într-adevăr înseamnă o investiţie sumplimentară de 15-20 milioane de euro în plus şi costuri operaţionale de 15-20% în plus. Dar avantajul este că mediul nu este poluat, iar dacă proprietatea licenţei de exploatare este a statului român, de la cei 6% plus ceva în acţionariat suntem într-un 100% de unde câştigurile vor fi mult mai mari şi toate vor fi în avantajul nostru, iar locurile de muncă sunt asigurate şi nu mai avem niciun conflict în societate generând locuri de muncă pe o investiţie care apoi poate fi transferată pentru că mai sunt perimetre aurifere care după ce se epuizează Roşia Montană pot să fie exploatate la rândul lor în zonă cu aceeaşi tehnologie. Este o ecuaţie atât de simplă…”, explică Cozmin Guşă.

În aceste condiţii, adaugă consultantul, agitarea societăţii este inutilă.

„Dacă soluţia este atât de simplă, de ce facem piese de teatru prost, în care mergem în mină şi ne prefacem că salvăm mineri? De ce lăsăm atâtea zeci de mii de oameni care sunt responsabili şi disperaţi de soarta mediului, a copiilor, a vieţilor lor să-şi piardă vremea în manifestaţii publice, mărşăluind pe străzi. Este un consum nervos… Întreaga societate este agitată”, încheie Guşă.

Share

 

 

 

Sursa:  REALITATEA.NET

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *