Românii pot urmări online starea dosarului Prima Casă

Românii pot urmări online starea dosarului Prima Casă

Românii care şi-au depus dosare de creditare pentru programul „Prima Casă“ pot urmări, începând de astăzi, 9 iulie 2014, situaţia situaţia aprobării garantării prin intermediul paginii de internet a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (www.fngcimm.ro).

Pe pagina de start a fondului, în dreptul modulului Prima Casă, a fost creat un link denumit Stare Solicitare care trimite către o aplicaţie prin care fiecare beneficiar poate urmări situaţia dosarului său în procedura de aprobare a garanţiei pentru credit. Se consemnează, astfel, momentul în care dosarul este transmis de la banca creditoare către Fondul de Garantare, momentul în care este preluat şi intră în lucru, aprobarea sau respingerea acestuia, precum şi momentul în care contractul semnat este transmis băncii.

Pentru a urmări parcursul dosarului, beneficiarii trebuie să completeze un formular cu informaţii despre banca la care a depus solicitarea de credit pentru „Prima Casă“; numele, prenumele şi data naşterii titularului de credit, precum şi tipul imobilului şi judeţul în care se află imobilul ce urmează a fi achiziţionat.

Ritmul de depunere a solicitărilor de garantare pentru programul Prima Casă a crescut în luna mai de la 100 la 140 pe zi, potrivit Fondului de Garantare. De la începutul anului 2014 şi până în luna mari, numărul de garanții acordate a fost de aproximativ 9.000, iar finanțările accesate au fost în valoare de circa 310 milioane euro, cu o valoare medie a finanţării accesate de circa 35.600 euro.

Cele mai multe solicitări au continuat să vină din Bucureşti, 28% din total, urmat de judeţul Ilfov cu 7,9%, județul Cluj cu 7,1 %, județul Timiș cu 5,9 % și, apoi, județele Constanța, Brașov, Sibiu şi Iași. Preferinţele pentru locuinţele cu două camere s-au menţinut şi în această primăvară, acestea având o pondere de 51% din solicitări, în timp ce unităţile cu trei camere au reprezentat 29%. Garsonierele și imobilele cu patru camere și peste au fost solicitate de 11%, respectiv 6% dintre clienții fondului de garantare.

Majoritatea garanțiilor acordate (56%) sunt mai mici de 40.000 euro (23% sunt peste 50.000 euro și 19% sunt cuprinse în intervalul 40.000 – 50.000 euro). Interesant este că 30%  din valoarea garanțiilor acordate a fost destinată achiziției de imobile noi, construite între anii 2008-2014.

La nivelul anului 2014, a fost alocat deja băncilor participante în program un procent de circa 95% din cele 1,2 miliarde lei, puse la dispoziție de Guvern. Până în luna mai Fondul de Garantare a acordat aproximativ 115.000 de garanții, contracte încheiate în perioada 2009-2014, valoarea finanţărilor susținute fiind de circa 4,4 miliarde euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *