Rockefeller are un plan incredibil pentru români

Rockefeller are un plan incredibil pentru români

Renumitul grup financiar american Rockefeller a prins gustul pieţei rezidenţiale bucureştene şi îşi turează motoarele la maximum pentru 2014. Compania intenţionează să dezvolte în paralel trei proiecte cu peste 600 de apartamente

Rockefeller Group International a intrat ca investitor pe piaţa imobiliară românească după ce a achiziţionat, în octombrie 2010, pachetul majoritar de acţiuni al fondului de investiţii Europa Capital. Încă de la început, strategia americanilor a fost aceea de a investi alături de parteneri strategici, care cunosc pieţele locale. În cazul României, asocierea a fost realizată cu dezvoltatorul RPF Development, controlat tot de investitori americani, care avea la activ construcţia şi vânzarea a 197 de apartamente – o performanţă pentru primii ani de criză. Succesul proiectului Vitan Residence a constituit o garanţie pentru acţionarii Europa Capital, care au început să investească, în octombrie 2011, alături de RPF Development, într-un ansamblu rezidenţial similar, dar cu finisaje superioare, pe un teren situat lângă proiectul din Vitan.

Rezultatele pozitive nu au încetat să apară nici în cazul acestei noi investiţii. Americanii au reuşit imposibilul prin vânzarea a peste 100 de apartamente încă din fază de construcţie. Vitan Residence 2 va avea la încheierea lucrărilor 390 de unităţi locative, din care până acum au fost finalizate 147 de apartamente, situate în două blocuri de câte 12 etaje. Acum, dezvoltatorii lucrează la turnarea plăcii peste etajul 12 din al treilea bloc şi, în paralel, au ajuns la etajul şapte cu compartimentările şi instalaţiile sanitare şi electrice. Lucrările ar trebui finalizate cel târziu în luna iunie a acestui an. Din cele 85 de apartamente disponibile în acest ultim imobil, deja au fost contractate 23 de unităţi.

„Avem peste 130 de apartamente vândute din cele 147 de unităţi construite în prima etapă. Mai mult de jumătate dintre cumpărători s-au mutat deja. Media lunară de vânzări pentru anul trecut a fost de şapte unităţi“, a declarat, pentru Capital, Robert Kurthy, managing director în cadrul RPF Development. Vânzările medii lunare în ansamblurile rezidenţiale noi variază în intervalul 3-8 unităţi, cele mai căutate fiind proprietăţile care respectă cerinţele programului Prima Casă, potrivit unui raport de piaţă realizat recent de Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS).

Interesant este că achiziţiile realizate prin programul „Prima Casă“ au o pondere de doar 40% în cadrul proiectului Vitan Residence 2, restul cumpărătorilor optând pentru credite ipotecare clasice sau chiar propriile economii. Un motiv ar putea fi preţurile de vânzare care încep de la 39.184 euro, pentru o garsonieră, de la 66.677 euro, pentru un apartament cu două camere, de la 121.700 euro pentru trei camere şi de la 229.000 de euro pentru duplexuri cu cinci camere. Toate preţurile au TVA inclus.

Blocuri art deco

Investitorii vor să înceapă în acest an şi ultimele 158 de apartamente programate în proiectul din Vitan, pentru care vor fi folosiţi banii încasaţi din vânzarea primelor etape. Europa Capital şi RPF au investit în achiziţia terenului şi în prima fază de dezvoltare a Vitan Residence 2 circa 17 mil. euro. În afară de teren, care a fost cumpărat printr-un credit de la Alpha Bank – parţial rambursat, restul banilor au provenit din sursele proprii ale celor doi parteneri.

„Planurile pentru acest an cuprind finalizarea blocului aflat în construcţie şi începerea etapei a treia. Tot cu Europa Capital vom începe în paralel încă două proiecte în zona parcului Tineretului şi în Vatra Luminoasă“, spune Robert Kurthy. Cele două ansambluri rezidenţiale vor fi construite pe terenuri cu o suprafaţă de circa 6.000 mp.
Primul proiect la care vor începe lucrările va fi cel cu deschidere la Parcul Tineretului, unde este programată dezvoltarea a 254 de apartamente a căror vânzare va începe în luna februarie.

„Este vorba de trei blocuri, în stil art deco, foarte elegante. Vor fi ca blocurile care împrejmuiesc Central Park din New York. Mergem pe zona premium în acest caz. Vom avea un preţ de 1.200 de euro/mp construit, iar suprafeţele apartamentelor vor fi puţin mai mari decât cele din Vitan. Un apartamente cu două camere va avea o suprafaţă de circa 80-85 mp“, menţionează Kurthy. Procesul de dezvoltare va fi împărţit în trei etape, iar în prima fază vor fi 82 de unităţi, pentru construcţia cărora sunt necesare între opt şi zece milioane de euro. Lucrările vor fi demarate cu capitalul propriu al celor doi investitori.

În ceea ce priveşte proiectul din Vatra Luminoasă, unde sunt programate 252 de apartamente, dezvoltarea va fi realizată în cel mult două etape. „La Vatra Luminoasă suntem în discuţii finale cu două bănci pentru un credit, iar participaţia noastră la investiţie va fi determinată de aportul băncii. Vom merge în paralel cu toate proiectele“, mai spune directorul RPF Development. RPF mai deţine în cont propriu încă două terenuri: unul în zona Dristor şi altul lângă parcul Carol. Dată fiind colaborarea strânsă pe care compania a avut-o până acum cu Europa Capital, planurile celor doi investitori ar putea continua cu noi dezvoltări rezidenţiale pe aceste loturi.

Parc industrial la Turda

Europa Capital mai deţine un teren de 22 de hectare în Turda, dedicat dezvoltării unui parc industrial. Parcela, achiziţionată la începutul crizei, a fost obţinută prin comasarea mai multor loturi de teren, proces asigurat pentru americani de o firmă din Timişoara. Pentru dezvoltarea proiectului, fondul de investiţii s-a asociat cu firma spaniolă Graells & Llonch, care a realizat la Prejmer un parc industrial, cea mai mare investiţie imobiliară din judeţul Braşov. Parcul industrial de la Turda ar urma să înghită până la finalul investiţiei circa 200 mil. euro, bani direcţionaţi către construirea a 70 de hale cu o suprafaţă totală de 545.781 mp. Investitorii sunt dispuşi să vândă o parte din teren companiilor interesate de construcţia propriilor facilităţi de producţie sau spaţii de depozitare. Chiar dacă cei doi parteneri au lansat proiectul de la Turda încă din 2012, până acum nu au reuşit să convingă niciun chiriaş să se alăture proiectului. Procesul de închiriere a fost susţinut de compania americană Cushman & Wakefield, parte a grupului Rockefeller, care s-a retras de pe piaţa românească în toamna anului trecut, după trei ani consecutivi de pierderi. Brokerul îşi continuă activitatea locală sub contract de franciză prin intermediul companiei Activ Property Services, deţinută de Răzvan Gheorghe, unul dintre cei mai vechi consultanţi imobiliari din România. Rămâne de văzut dacă succesul pe care americanii îl au pe sectorul rezidenţial se va reflecta şi asupra acestui parc industrial.

Reţeaua Rockefeller

– Rockefeller Group International (RGI) a fost lansat în 1928 de John D. Rockefeller Jr. pentru dezvoltarea complexului Rockefeller Center din Manhattan;

– David Rockefeller (98 de ani), singurul nepot al lui John Rockefeller, fondatorul Standard Oil, are o avere estimată la 2,8 miliarde de dolari. El este capul familiei Rockefeller a cărei avere ajunge, conform unor estimări, la 110 miliarde de dolari;

– Pachetul majoritar de acţiuni al RGI a fost cumpărat în 1989 de Mitsubishi Estate, moment în care a început dezvoltarea unei platforme investiţionale globale – cu Mitsubishi Estate în Japonia, Europa Capital în Europa şi RGI în SUA – care administrează astăzi active ale unor terţe părţi în valoare de peste 23 mld. dolari;

– Europa Capital este un manager de fonduri de investiţii ce operează la nivel european, cumpărat de la cei trei proprietari ai săi de către Rockefeller Group. Din 1995, a gestionat şase fonduri implicate în 70 de tranzacţii totalizând peste 7 miliarde de euro în 17 ţări europene. Investitorii Europa Capital sunt în majoritate covârşitoare americani, nume importante din asigurări sau universităţi cu notorietate.

 

 

 

 


Share
 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *