Regionalizarea României: Unde sunt cele mai profitabile companii

Regionalizarea României: Unde sunt cele mai profitabile companii

Primele cinci companii din fiecare judeţ al României, inclusiv Bucureşti, în funcţie de profitul realizat în 2012, au un total cumulat de 3,4 miliarde de euro. Iar cele mai profitabile companii, după Bucureşti, sunt cele din regiunea Centru. ECONOMICA.NET îţi prezintă clasamentul companiilor, în contextul mult discutatei regionalizări.

În Bucureşti sunt companiile cu profituri uriaşe, Petrom fiind cea mai profitabilă din România, cu un 885,5 milioane euro pe 2012. Pofituri mari au avut şi Fondul Proprietatea (127,4 mil. euro), Orange România (116,3 mil. euro), Raiffeisen Bank (98,9 mil. euro) şi BAT România Trading (88,6). Doar aceste cinci companii au avut anul trecut un profit cumulat de 1,3 miliarde de dolari la o cifră de afaceri de 8,8 miliarde de euro, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului furnizate la solicitarea ECONOMICA.NET.

 

În judeţul Ilfov, cea mai profitabilă companie este Coca Cola HBC România, cu 33,35 milioane euro.

CENTRU

În regiunea Centru, cele mai profitabile companii au realizat un profit cumulat de aproape 620 de milioane de euro, cel mai mare înregistrat de regiunile de dezvoltare economică. Cifra de afaceri cumulată a acestor companii a fost anul trecut de 4,5 miliarde de euro.

Cea mai profitabilă companie din Regiune este Romgaz din judeţul Sibiu: 279,5 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 863,5 milioane euro. Aceasta este urmată de Holzindustrie Schweighofer (Alba) cu un profit de 76,5 milioane de euro, Azomureş SA (Mureş) cu 54,8 milioane de euro şi SIF Tansilvania SA (Braşov) cu 47,6 milioane de euro.

Companiile din judeţele Covasna şi Harghita nu înregistrează profituri spectaculoase. Cea mai profitabilă companie din Covasna, Producţie Zarah Moden, a avut un profit de 3,5 milioane de euro, iar cea mai profitabilă firmă din Harghita este Coats Odorhei, cu un profit de 2,38 milioane de euro.

 

NORD EST

Deşi Iaşiul este considerat favorit pentru a deveni capitala viitoarei regiuni Nord-Est, cele mai profitabile companii sunt cele din judeţul Băcău. Astfel, cea mai profitabilă companie din cele şase judeţe (Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui) este firma Dedeman, deţinută de fraţii fraţii Pavăl din Bacău, care a înregistrat anul trecut un profit de 58,1 milioane de euro şi a avut o cifră de afaceri de 541,7 milioane de euro anul trecut.

Judeţul Bacău conduce detaşat în ceea ce priveşte primele cinci cele mai profitabile companii, cu un total de 133,5 milioane de euro şi cu o cifră de afaceri cumulată ce se apropie de un miliard de euro. Astfel, după firma fraţilor Pavăl, cele mai profitabile firme sunt SIF Moldova (30,8 mil. euro), Spedition UMB (21,2 mil. euro), Tehnostrade (16,5 mil. euro) şi Popasul Trebeş (6,9 mil. euro).

 

Cel mai notabil profit al unei firme din judeţul Iaşi este cel al Delphi Diesel Systems România, cu 27,3 milioane de euro şi o cu o cifră de afaceri de 145.5 milioane de euro. În total, primele cinci firme din acest judeţ au realizat anul trecut un profit de 54,88 milioane de euro şi o cifră de afaceri cumulată de 600 de milioane de euro.

La polul opus judeţului Bacău, se află judeţul Botoşani, acolo unde primele cinci companii ordonate în funcţie de profit au realizat în total un profit de doar 8 milioane de euro.

În total, cele mai profitabile cinci companii din judeţele acestei regiuni au realizat anul trecut un profit cumulat de aproape 270 de milioane de euro şi o cifră de afaceri de 2,72 miliarde de euro.

 

 

SUD-EST

Din cele şase judeţe care ar urma să facă parte din regiunea de Sud-Est, Constanţa conduce cu un profit cumulat al celor mai profotabile cinci companii de 52 de milioane de euro.

Cea mai profitabilă companie din regiune, care a realizat anul trecut un profit de 21,2 milioane de euro este Enel Distribuţie Dobrogea din Constanţa. Alte companii care au realizat profituri de peste 10 milioane de euro sunt Vard Brăila SA (16,23 mil. euro), European Development & Construction Company tot din Brăila (12,7 mil. euro) şi Constanţa South Container Terminal (12.6 mil. euro).

Codaşul regiunii este judeţul Tulcea, unde primele cinci cele mai profitabile companii au realizat un profit cumulat de 7,33 milioane de euro, cel mai mare, de 2,35 mil. euro fiind înregistrat de compania Pandora Prod.

În total, companiile din această regiune incluse în top au realizat un profit cumulat de 158,5 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 1,58 miliarde de euro.

 

SUD

Cea mai profitabilă companie din această regiune este de departe Automobile Dacia din judeţul Argeş, care anul trecut a realizat un profit de 62,3 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 2,86 miliarde de euro. Spre comparaţie, următoarea cea mai profitabilă companie din regiune este Cameron România din Prahova, care anul trecut a avut un profit de 36,4 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 201 milioane euro.

Alte companii cu profituri notabile din regiune sunt Arctic SA din Dâmboviţa, cu 20,7 milioane de euro şi Electrica Distribuţie Muntena Nord SA cu 19,5 milioane de euro.

Judeţul Teleorman este codaşul acestei regiuni. Aici, cele mai profitabile cinci companii au realizat anul trecut un profti net total de doar 6,15 milioane de euro.

În total, primele cinci companii din fiecare dintre cele şapte judeţe ale acestei regiuni au realizat anul trecut un profit de 255,5 milioane de euro şi o cifră de afaceri cumulată de 4,74 miliarde de euro.

 

 

SUD-VEST

Cea mai profitabilă companie din această regiune este CEZ Vânzare SA, din judeţul Dolj, care a înregistrat anul trecut un profit de peste 30 de milioane de euro şi o cifră de afaceri de peste 350 de milioane de euro. Profituri notabile au mai fost înregistrate de Complexul Energetic Oltenia (Gorj – 26,5 milioane euro), SIF Oltenia (Dolj – 19,8 milioane de euro), CEZ Distribuţie SA (Dolj – 19,8 milioane euro) şi Pirelli Tyres (Olt -13,48 milioane euro)

În total, primele cinci companii din fiecare judeţ al acestei regiuni au avut anul trecut un profit net de 144,3 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 1,72 miliarde de euro.

VEST

Primele cinci companii din judeţele, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş au înregistat anul trecut un profit cumulat de 285 milioane euro şi o cifră de afaceri de 1,86 miliarde de euro.
Cea mai profitabilă companie din regiune este Continental Automotive Product din Timiş, care a realizat anul trecut un profit de 89,5 milioane de euro la o cifră de afaceri de 534 de milioane de euro. Cel mai slab cotat judeţ este Hunedoara, cea mai profitabilă companie este Sarmismob, cu un profit de aproape trei milioane de euro.

 

NORD-VEST

Regiunea de Nord-Vest se clasează în spatele Regiunii Sud în ceea ce privşte cifra de afaceri a celor mai profitabile cinci companii din fiecare judeţ, cu un total de 3,21 miliarde de euro. La capitolul profit, companiile au un total de 282 milioane de euro.

Banca Transilvania este compania cu cel mai mare profit din regiune realizat anul trecut: 76,5 milioane de euro. Următoarea clasată în top este Silcotub SA, din Sălaj, cu un profit de 51,9 milioane de euro. Clasamentul este ciontinuat tot de companiile din judeţul Cluj: Terapia SA (21,7 mil. euro), Mol România Petroleum Products (17,1 mil. euro), Energobit Group (13,9 mil. euro) şi Energobit SA (12,1 mil euro). În celelalte judeţe, profiturile comapaniilor nu depăşesc 10 millioane de euro.

 

 

 

Share

 

 

 

 

 
Sursa: economica.net

 

 

 

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *