Reabilitarea obiectivelor turistice, o afacere „culta”

Reabilitarea obiectivelor turistice, o afacere „culta”

Turismul cultural, una dintre prioritatile anuntate ale ministrului de resort, Maria Grapini, incepe sa prinda contur, in conditiile in care anul acesta au fost demarate lucrari de reabilitare si renovare de milioane de euro a unor importante vestigii istorice, precum Cetatile din Alba sau Oradea.

Potentialul turistic al cetatilor este urias, mai ales ca zonele beneficiaza de o pozitie avantajoasa din punct de vedere geografic, dar pluseaza si la capitolul arhitectura.

Motivati de ratiuni de ordin financiar, dar si de pasiunea pentru istorie, mai multi antreprenori s-au implicat in licitatiile pentru reabilitarea si renovarea unor obiective turistice, dovededind ca investitiile in cultura pot fi avantajoase. Este si cazul familiei Sabau, care detine firma Corint, cea care a castigat, in ultimii ani, aproape toate licitatiile pentru restaurarea vestigiilor istorice, din municipiul Alba, cum ar fi: portile Cetatii bastionare, zidurile sau santurile cetatii din oras.

Cea mai recenta „victorie” a sotilor Dan si Doina Sabau a fost castigarea contractului de reabilitarea a unor ruine aflate in imediata apropiere a cetatii Alba, lucrare platita de autoritati cu aproape patru milioane de euro.

Cetatea din Oradea

Cetatea din Oradea este un alt exemplu fericit de obiectiv turistic care urmeaza sa fie restaurat, valoarea totala fiind de peste 121.000 de euro. Perioada de implementare este de 39 luni, pana in iunie 2015, iar cea de executia de lucrari este de 24 luni, intre iunie 2013 – iunie 2015.


Cetatea din Oradea. Sursa foto: Adevarul

„Unul dintre obicetivele specifice ale proiectului este extinderea sezonului turistic prin introducerea Cetatii Oradea in circuitul turistic si cultural European prin revitalizarea unor activitati economice in Cetate, care sa se reflecte in cresterea cu 200% a numarului de turisti pana in anul 2020” a spus Seful Biroului Turism, Cultura, Regenerare Urbana din cadrul Directiei de Management Proiecte cu Finantare Internationala din Primaria Oradea, Dumitru Sim.


Cetatea din Oradea. Sursa foto: Adevarul

Proiectul va cuprinde asadar reabilitarea Corpului B cu o suprafata utila de 3.523 mp, a Corpului C cu o suprafata utila de 1.955 mp, a Corpului D cu o suprafata utila de 788 mp si a corpului E cu 2.224 mp. Cele patru corpuri vor adaposti: Corpul B: Muzeul Cetatii, Centrul de Restaurare, Galeria de Arta, Casa Casatoriilor, Centrul de Studii Religioase, Muzeul Multiconfesional, Muzeul Orasenesc, Corpul C: Galeria de Arta, Centrul de formare si perfectionare, Centrul de Afaceri Nonprofit; Corpul D: Centrul de Excelenta in Domeniul Culturii si Artelor, iar Corpul E: Centrul Cultural, Centrul de Excelenta in Domeniul Culturii si Artelor, Biblioteca Virtuala.


Cetatea din Oradea. Sursa foto: Adevarul

Cetatea Rupea, inaugurata

Daca in Arad si in Oradea cetatile vor fi in curand reabilitate, altele, cum ar fi cetatea din Rupea au fost deja inaugurate. Cetatea Rupea din judetul Brasov, construita si extinsa in secolele XIV – XVII ca refugiu pentru satele din imprejurimi, a fost reabilitata in urma unei investitii de aproximativ 25 de milioane de lei (peste 5,6 milioane de euro).


Cetatea din Rupea

„Cetatea este inchisa de zeci de ani. Era o ruina. Acum doi ani au inceput lucrarile de reabilitare dupa ce am primit fonduri europene. Primaria Rupea si Consiliul Judetean Brasov au contribuit impreuna cu circa 6 milioane lei, iar restul de pana la 25 de milioane lei sunt fonduri europene”, a declarat primarul localitatii Rupea, pentru Mediafax.

Lucrarile au constat in reabilitarea completa a cetatii, construirea cailor de acces si a instalatiilor de apa, electricitate si a iluminatului public si ambiental.
De asemenea, au fost amenajate o parcare cu 100 de locuri pentru autoturisme si zece pentru autocare si un centru de informare turistica.

Investitii in Casa de Cultura din Sibiu

La Sibiu, in Casa de Cultura vor fi investiti aproximativ 400.000 de euro, pentru extinderea, etajare si reamenajare sediului, in urma unor lucrarile estimate la 18 luni.

In prezent, exista doua corpuri de cladire. In urma realizarii obiectivului de investitii, constructia rezultata va avea patru corpuri. Astfel, corpul A va fi destinat sediului administrativ al Casei de Cultura, iar corpul B va cuprinde vestiarele si locurile de cazare pentru trupele de balet.

Corpul C va fi o legatura intre corpurile A si B, reprezentand o „diversitate de functionalitate si arhitrectura fata de celelalte doua corpuri”, dupa cum apare scris in proiectul de hotarare si va cuprinde o sala de repetitii pentru balet. La mansarda se vor amenaja locuri de cazare pentru trupele de balet. Corpul C va fi un spatiu inchis si va fi amplasat pe locul fostei scene a Teatrului de Vara.

Corpul D este gandit ca o terasa acoperita, la intrarea principala si va fi o interventie pentru rezolvarea problemelor functionale, fiind un loc de tranzit intre parcul public si parcul privat al fostului Teatru de Vara.

Suprafata construita va avea 533,27 m patrati. Terasa va avea o suprafata de 146,86 m patrati, iar corpurile A, B si C vor ocupa 386,41 m patrati.

 

 

 

 

Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *