Proiectul Roşia montană inclus în programul naţional de investiţii

Proiectul Roşia montană inclus în programul naţional de investiţii

Guvernul îşi propune să atragă până la sfârşitul anului investiţii de “minimum 10 miliarde euro” în energie, resurse minerale, agricultură, industrie şi infrastructură, conform planului naţional lansat ieri de Guvern. Executivul mizează pe crearea a cel puţin 50.000 de locuri de muncă, din realizarea investiţiilor propuse. Este un plan foarte ambiţios având în vedere că, în primele patru luni ale acestui an, investiţiile străine directe au totalizat 322 milioane de euro, în scădere cu aproape 35% faţă de perioada similară a anului trecut, când a fost raportat un nivel de 494 milioane de euro.
Anul trecut, investiţiile străine directe atrase de România au scăzut pentru al patrulea an consecutiv, la 1,6 miliarde de euro, reducerea fiind de 11% faţă de nivelul de 1,8 miliarde de euro consemnat în 2011.

Deblocarea unor proiecte mai vechi

Pe lista lui Ponta se află investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului. Premierul a anunţat că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în luna septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul. “Vrem să avansăm cu deblocarea acestui proiect, dar decizia va aparţine Parlamentului”, a spus Ponta. Alături de Roşia Montană la capitolul “Resurse Minerale” apare şi Chevron cu exploatarea de noi resurse neconvenţionale pentru creşterea independenţei energetice. Printre alte investiţii menţionate din aceeaşi categorie mai sunt termocentrala Rovinari, cu un nou grup energetic de 500 MW, unde China Huadian Engineering ar urma să asigure o investiţie de circa un miliard dolari, un proiect de 150 milioane euro pentru o centrală de gaz la Fântânele Mureş, asigurat de firma Marubeni în parteneriat cu ELCEN.

3 miliarde de euro, în agricultură
Agricultura va beneficia de investiţii de 3 miliarde de euro în acest an, iar 2,8 miliarde provin din fondurile europene, a mai anunţat Ponta. “În agricultură, în 2013, prin plăţi directe şi complementare, România va introduce efectiv în piaţă 2,8 miliarde de euro din fonduri europene. Programul naţional pentru refacerea sistemului de irigaţii ¬ deja sunt alocate 100 de milioane de euro. Platformele de colectare pentru legume şi fructe, investiţiile în ferme familiale, fondul mutual pentru susţinerea sectorului agricol ¬ practic, în jur de 3 miliarde de euro investiţi în acest an, poate chiar mai mult, în zona de agricultură”, a precizat premierul.

 

 

Share

 

 

 

 

 

 

Sursa: jurnalul.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *