Prima Casă în lei sau cum spulberă statul visul a MII de tineri

Prima Casă în lei sau cum spulberă statul visul a MII de tineri

Programul Prima Casă, cea mai de succes măsură anticriză, a fost ciuntit pe neaşteptate de Guvern prin întreruperea susţinerii creditelor în euro. Măsura spulberă astfel visul a mii de tineri de a accede la achiziţia unei locuinţe cu costuri şi avans reduse

Aproape 100.000 de familii au reuşit să-şi achiziţioneze o locuinţă graţie programului Prima Casă, 97% dintre clienţi alegând varianta creditului în euro, substanţial mai ieftin decât împrumutul similar în lei. Nu există vreo măsură a Guvernului care să fi avut în această perioadă vreun impact pozitiv mai mare asupra economiei şi activităţii bancare.

Când totul părea că va continua „veşnic“, atâta timp cât exista interes din toate părţile, Guvernul a lovit pe nepusă masă cu întreruperea susţinerii creditelor ipotecare în euro prin Prima Casă. Adică exact în segmentul care avea o pondere covârşitoare în cadrul programului şi în totalul creditării ipotecare. Peste noapte, creditele Prima Casă la care au acces clienţii s-au scumpit practic cu 30%-35% (vezi tabel 1) şi astfel e afectată puternic cererea solvabilă. Foarte mulţi clienţi care se calificau la Prima Casă în euro nu vor mai fi eligibili pe varianta în lei, iar mulţi dintre ei nu vor dori să acceseze Prima Casă în lei din cauza dobânzilor mult mai mari, cu 2,4-2,8 puncte procentuale peste cele în euro, chiar dacă ar fi solvabili.

E drept, în 2013, creditarea în lei prin Prima Casă şi-a majorat ponderea, la 7% din total, după ce până în 2012 fusese pe la 3%. Chiar dacă dispare varianta în euro şi rămâne în piaţă varianta mult mai scumpă în lei, cererea pentru Prima Casă nu va scădea cu 90%. „Probabil ritmul prin Prima Casă va scădea la jumătate din cât a fost până acum, când exista şi oferta în euro. Unii clienţii care se calificau pe euro sunt solvabili şi pe lei, iar în ciuda dobânzilor mai mari Prima Casă în lei va fi atractivă prin prisma avansului de doar 5%“, estimează reprezentanţii Fondului de Garantare.

 

Migrare spre locuinţe mai modeste

Dacă până în prezent, cele circa 98.000 credite acordate prin Prima Casă de la începutul programului au avut o valoare medie de sub 39.000 euro, pe viitor aceasta ar putea scădea considerabil, întrucât este afectată foarte mult cererea solvabilă. După cum se poate vedea în al doilea tabel, cu aceeaşi sumă strânsă şi aceleaşi venituri lunare, prin Prima Casă în lei se poate achiziţiona o locuinţă cu 25% mai modestă ca preţ. Aceasta ar putea fi echivalent practic cu o migrare de la apartamente cu 2 camere către garsoniere şi de la locuinţe noi către vechi.

Totuşi, chiar dacă reprezintă un recul semnificativ faţă de varianta în euro, Prima Casă în lei rămâne de departe cea mai accesibilă variantă de achiziţie a unei locuinţe, graţie avansului de doar 5%. Astfel, având un avans modest, prin Prima Casă în lei se pot achiziţiona locuinţe cu preţuri de 2-3 ori mai mari decât prin creditele ipotecare standard în lei şi euro (vezi tabel 2), care presupun avansuri mai mari ca pondere.

Afectaţi vor fi şi constructorii care livrau locuinţe ce se pliau pe Prima Casă în euro. Din totalul finanțărilor acordate până acum prin Prima Casă, 29% din credite au vizat locuințe noi. Nu în ultimul rând, bugetul statului va avea de suferit prin scăderea taxelor pe cheltuielile aferente achiziţiilor ipotecare.

Reamintim că guvernul a decis să majoreze plafonul de garanții de stat la Prima Casă cu 1 miliard de lei, garanțiile vizând doar finanțările în lei. Mai mult, 300 milioane lei din plafonul suplimentar vor merge doar pentru finanțarea achiziției de locuințe construite prin ANL.

Poate deloc întâmplător, măsura pică cum nu se poate mai bine pentru BCR, care de la sfârșitul anului trecut acordă credite ipotecare doar în lei, iar această opțiune nu i-a adus deloc o cerere prea mare, doar 7% din creditele acordate prin Prima Casă în 2013 fiind în lei. Astfel, dacă atunci când credita în euro, BCR avea o pondere de aproape 50% din programul Prima Casă, după trecerea creditării exclusiv pe lei, ponderea băncii s-a subțiat considerabil. Coincidență sau nu, BCR a lansat recent o ofertă atractivă de credite ipotecare în lei, cu o dobândă fixă în primii trei ani, de 6,25%. O ofertă aproape la fel de bună, dar care are și asigurare de viață la pachet, este cea de la ING, a doua bancă din sistem care acordă credite ipotecare exclusiv în lei.

-25%
Din cauza dobânzilor mai mari, Prima Casă în lei oferă acces la locuinţe cu preţuri cu 25%-30% mai mici decât oferea varianta în euro

98.000 de credite ipotecare s-au acordat până în prezent prin Prima Casă, în valoare de 3,8 mld. euro

 

 

 

 

 

 

 

 


Share

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *