Preţul mediu al locuinţelor din România s-a stabilizat

Preţul mediu al locuinţelor din România s-a stabilizat

Preţul mediu al locuinţelor, la nivel naţional, a crescut cu 0,5% în al treilea trimestru din acest an, menţinându-şi perspectiva stabilă din trimestrele anterioare, potrivit indicelui calculat de Eurobank Property Services (EPS), subsidiară a Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost.

De la începutul anului, evoluţia acestui indicator a înregistrat o scădere cu  aproximativ 1%.  „Stagnarea recentă a preţului, combinată cu modificarea de -2,1% pe an ca medie în ultimii cinci ani, sugerează în primul rând că scăderea iniţială calculată în acea perioadă s-a încheiat şi în al doilea rând că, stagnarea preţului pe piaţa rezidenţială din România continuă fără a se înregistra revenirii preţului deocamdată“, se arată într-un comunicat al EPS.

Indicele calculat la nivel de Bucureşti a scăzut cu 0,5% în ultimul trimestru, inversând uşoara tendinţă de creştere înregistrată în trimestrul precedent.  Cu toate acestea, indicele Bucureşti Centru a crescut cu 1,6% în ultimul trimestru, în timp ce indicii pentru Bucureşti Periferie şi judeţul Ilfov au prezentat o uşoară creştere negativă a preţului în trimestrul analizat.

Cele opt diviziuni ale României pot fi separate în două grupe egale, patru diviziuni situate în centrul şi vestul ţării înregistrează tendinţe de creştere şi un număr egal de diviziuni situate în sudul şi sud-estul României înregistrează tendinţe de scădere. Moldova conduce în rândul diviziunilor cu creşteri de preţuri, cu o creştere de 3,2% de la an la an şi o creştere de 2,6% în ultimul trimestru, urmată de Vest, Nord şi Centru, toate cu  evoluții pozitive trimestriale și de la an la an. Diviziunea Dunăre şi Marea Neagră a înregistrat cea mai abruptă reducere a preţului de la an la an cu -4,1% urmată de Sud, Muntenia şi Bucureşti+Ilfov, toate cu evoluții trimestriale similare.

„Această separare echilatabilă şi echilibrată poate indica faptul că stabilitatea globală a preţului indicelui naţional poate fi rezultatul a două segmente naţionale competitive cu tendinţe stabile, similare și opuse, precum şi o clară separare în evoluţie între cele două părţi ale ţării“, arată autorii analizei.

Indicii celor mai mari zece oraşe ale României în afara Bucureştiului, prezintă per ansamblu o performanţă stabilă de la an la an cu fluctuaţii trimestriale care par să fie mai degrabă corecţii pe termen scurt sau zgomot statistic decât indicaţii solide pentru o performanţă distinctă, fie aceasta pozitivă sau negativă.

Indicele proprietăţilor noi din Bucureşti a avut o evoluție peste media generală, ca și peste alți indici, crescând cu 2,9% față de același trimestru al anului trecut, în timp ce același indice al proprietățiilor noi la nivel național a stagnat. Pe de altă parte, apartamentele din Bucureşti au înregistrat o evoluţie decendentă de -4,3% de la an la an, mai rapidă decât alte tipuri de proprietăți ce au fluctuat aproape de stabilitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

 

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *