Pieţele devastate de criza imobiliară au intrat pe radarul „vulturilor” imobiliari

Pieţele devastate de criza imobiliară au intrat pe radarul „vulturilor” imobiliari

Investitorii imobiliari se orientează spre pieţele aflate în redresare economică, capitalele regionale şi proprietăţile de clasă secundară, pe măsură ce competiţia pentru activele imobiliare europene de clasă A se intensifică.

 

 

Competiţia acerbă pentru activele imobiliare de clasă A  pe marile pieţe imobiliare ale Europei îi determină pe investitorii în căutare de randamente atractive să se orienteze spre plasamentele în pieţele aflate în redresare economică, cum ar fi Irlanda şi Spania, spre capitalele regionale şi către proprietăţile de clasă secundară, conform concluziilor raportului  Emerging Trends in Real Estate Europa 2014, publicat de Urban Land Institute (ULI) în asociere cu PwC.

 

Raportul arată că 71% dintre respondenţi consideră că deficitul de active atractive va avea un impact moderat sau semnificativ asupra afacerii lor în 2014. Ca o consecinţă a intensificării concurenţei, 59% dintre respondenţi cred că proprietăţile de clasă A de pe principalele  pieţe imobiliare europene sunt acum supra-evaluate.

 

Raportul subliniază că investitorii devin din ce in ce mai confortabili cu asumarea unor riscuri sporite în căutare de randamente atrăgătoare. Unul dintre oraşele care beneficiază cel mai mult de pe urma acestei tendinţe este Dublin, care a urcat  spectaculos în topul destinaţiilor de investiţii, de pe locul 20 în raportul anului anterior pe locul 2 în 2014. Piaţa imobiliară din Dublin s-a transformat dintr-o destinaţie ocolită de investitori în urmă cu doi ani într-una dintre cele mai atrăgătoare pieţe din Europa, atât pentru investitorii irlandezii cât şi pentru cei străini atraşi de preţurile scăzute şi de perspectivele economice îmbunătăţite ale Irlandei. 51% dintre respondenți consideră acum atrăgătoare oportunităţile de achiziţii  din Irlanda.

 

Volumul ridicat de capital la nivel internațional în căutare de plasamente profitabile determină investitorii  să se orienteze către alte  piețe în revenire, precum Spania. 67% dintre respondenţi cred că oportunitățile de cumpărare în Spania sunt acum bune, fapt reliefat şi de recentele achiziţii ale complexului comercial Parque Principado din Oviedo de către Intu şi Canadian Pension Plan Investment Board pentru 162 milioane de euro. Totuși, scepticii argumentează că finanţarea este încă foarte dificil de accesat şi  că piaţa este în continuare riscantă pentru investiţii, înainte să apară semne clare de creştere.

 

Competiţia pentru active  de clasă A a dus la o creştere a numărului investitorilor care se uită şi la alte categorii de active pe marile pieţe imobiliare europene cum ar fi Londra, Munchen şi Paris, şi achiziţionează  active producătoare de venituri solide din oraşe mai mici. De exemplu, investitorii în piaţa de birouri din Munchen pot obţine randamente de aproximativ 4%, dar cei dispuşi să investească în oraşe germane mai mici cum ar fi Stuttgart pot avea randamente de până la 6,5%. De asemenea, investitorii caută să achiziționeze proprietăţi de clasă secundară în marile oraşe în care au deja fluxuri bune de venituri sau care, cu o gestionare atenta a activelor, pot fi transformate în proprietăţi de clasă A.

 

O consecinţă interesantă a ‘Bătăliei pentru active imobiliare’ este că investitorii au în vedere din ce în ce mai mult  dezvoltarea de noi proprietăţi ca o modalitate de a adăuga active de înaltă calitate în portofoliile lor. Raportul arată că 71% dintre respondenţi cred că dezvoltarea de noi proprietăţi e un mod atractiv de a dobândi active  de clasă A.

 

‘“În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din România ne aşteptăm la o uşoară creştere a tranzacţiilor, îndeosebi pe segmentul de birouri şi mult mai mică activitate de achiziţie pe segmentele de retail, industrial şi rezidenţial”, a declarat Francesca Postolache, Director, Servicii de Audit, Liderul Echipei de Servicii pentru sectorul imobiliar.

 

Raportul subliniază că va fi capital substanţial  disponibil pentru pieţele imobiliare europene în 2014, 71% dintre respondenţi crezând că va exista o creștere a sumelor disponibile pentru refinanțare sau pentru noi investiții în acest an. Deşi o parte din capital va proveni de pe piaţa internă, investiţii semnificative sunt aşteptate să continue să vină dinspre fondurile suverane, în special cele asiatice. Aproape 80% dintre respondenţi cred că resursele din zona Asia – Pacific vor creşte în 2014,  67% dintre intervievaţi fiind de părere că resursele din Americi vor creşte în acest an.

Topul primelor 10 oraşe europene pentru investiţiile imobiliare

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *