Piata imobiliara din Marea Britanie a intrat intr-o noua perioada de „boom al preturilor”

Piata imobiliara din Marea Britanie a intrat intr-o noua perioada de „boom al preturilor”

Preturile locuintelor din Marea Britanie au atins un nou maxim in luna mai si au depasit nivelul record atins in octombrie 2007, sugerand ca semnele recente de incetinire a pietei ar putea fi de scurta durata, potrivit datelor companiei financiare National Building Society, citate de Bloomberg.

National Buinding Society este cea mai mare companie mutuala de servicii financiare din Marea Britanie, cu active de circa 193 de miliarde de lire sterline pe o piata de 325 de miliarde de lire.

Compania anuntat marti o crestere de 0,7% a pretului mediului a locuintelor, la 186.512 lire sterline (312.000 dolari), peste maximul precedent de 186.044 lire inregistrat in octombrie 2007, cu o luna inainte de prabusirea bancii Northen Rock. In decurs de 12 luni dupa acea data, preturile locuintelor din Marea Britanie au scazut cu circa 15%.

Redresarea ulterioara a economiei britanice a contribuit la cererea de proprietati, creand o problema pentru oficialii Bancii Angliei, ingrijorati ca cresterea preturilor va duce la formarea unei bule speculative.

Bancile au inasprit conditiile de acordare a creditelor ipotecare, dar, potrivit Nationwide, nivelul scazut al dobanzilor si reducerea somajului vor sustine probabil in continuare cererea.

Constructiile nu fac fata cererii

Comisia Europeana recomanda Marii Britanii sa faca mai mult pentru stimularea constructiilor de locuinte.

„Cu toate ca oferta de noi proprietati a crescut, se afla inca la un nivel scazut, fiind cu mult sub nivelul cererii”, se arata intr-un raport al CE.

Un indice calculat de Nationwide arata ca preturile locuintelor se afla la un nou nivel record, dar ajustate la inflatie aceste sunt cu aproximativ 20% sub recordul anterior, conform Capital Economics.

„Acest fapt nu ne consoleaza prea mult. La urma urmei, este general acceptat faptul ca preturile locuintelor au depasit cu mult valoarea lor reala, in timpul bulei speculative anterioare”, a declarat Matthew Pointon, analist la Capital Economics in Londra.

Unele date arata ca cresterea pietei imobiliare incetineste, cum sunt cele referitoare la numarul creditelor ipotecare, care a scazut in aprilie la cel mai redus nivel din ultimele noua luni. A fost a treia luna de scadere a creditelor ipotecare, dupa ce numarul acestora a atins in ianuarie cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani.

In luna aprilie, in Marea Britanie a intrat in vigoare o regula potrivit careia imprumutatii trebuie sa dovedeasca faptul ca isi pot permite sa ramburseze imprumuturile chiar daca dobanzile vor creste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *