Parlamentul tergiverseaza dosarul clauzelor abuzive in avantajul bancilor
Postat de Fastimo in iun. 29, 2013 in Uncategorized | 0 comentarii
Dupa ce au tinut opinia publica in suspans pana aproape in ultima clipa, parlamentarii au decis pe ce parte a baricadei se pozitioneaza: au cedat „lobby-ului” bancilor si au amanat cu inca trei luni legea potrivit careia o instanta poate solicita unei banci sa schimbe clauzele abuzive din toate contractele de credit.
Parlamentarii au votat miercuri legea prin care se amana pana la 1 octombrie punerea in aplicare a modificarilor legii 193/2000 care ar putea pune in mare dificultate bancile. Din cei 272 de parlamentari, 268 au votat pentru, au fost zero voturi impotriva adoptarii proiectului de lege 88/2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.4/2013 privind modificarea Legii nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe.
In prezent, actul normativ este depus la secretariatul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii.
Autoritatile amana pentru a doua oara punerea in aplicare a modificarilor acestei legi intrucat masura ar fi trebuit sa intre in vigoare in luna ianuarie odata cu Noul Cod de Procedura Civila.
„Munca de lamurire” a bancilor a dat rezultate
Prin urmare, lobby-ul facut de banci in frunte cu Banca Nationala si Fondul Monetar International a dat rezultate, cel putin pe moment.
„Presiunea pe oamenii politici vine atat din partea bancilor cat si din partea FMI. Nu ar fi nicio surpriza ca in octombrie sa vina o noua prelungire”, a declarat pentru Business24 Marius Vicentiu Coltuc, partener fondator Coltuc si Asociatii si reprezentant al clientilor in procesele impotriva bancilor.
De cealalta parte, un alt avocat care reprezinta clientii in procesele impotriva bancilor, Codrut Avram a explicat faptul ca in aceasta perioada instantele sunt in vacanta judecatoreasca si chiar daca un client ar fi intentat un proces, ar fi primit termen, cel mai probabil dupa luna septembrie.
Presiunea este uriasa pentru ca sistemul bancar romanesc ar avea de pierdut peste 1,1 miliarde de euro (circa 5 miliarde de lei) din introducerea proceselor colective, se arata intr-o estimare realizata de Banca Nationala a Romaniei. Pierderile anuale se cifreaza in jurul valorii de 600 de milioane de euro.
In acest razboi pierd ambele tabere
In Romania, exista pe rol peste 3.000 de dosare in care clientii au dat in judecata bancile in temeiul legii 193/2000. Pana in prezent, desi clientii au obtinut cele mai multe decizii favorabile de la instante, pierderi au fost si de o parte, si de cealalta a baricadei.
Conturile bancii au fost poprite – Volskbank, institutia cu cele mai multe dosare pe rol, a avut conturile poprite la finalul lunii mai pentru executarea silita a unei creante de circa 15.000 de euro.
Mai exact, banii reprezinta comisioanele de risc oprite de Volksbank in mod abuziv si dobanzile aferente, pe care banca a refuzat sa le returneze, in ciuda hotararii judecatoresti.
Volksbank a fost obligata sa plateasca daune morale – La mijlocul lunii aprilie, Volksbank a fost obligata, prin sentinta irevocabila a Tribunalului Bucuresti, sa plateasca daune morale in valoare toata de 3000 de euro, in trei dosare privind clauzele abuzive din contracte. Desi au mai fost acordate sentinte similare in alte 20 de dosare, sunt primele decizii irevocabile de acest gen din Romania.
Clienti au fost obligati sa platesca 25.000 de euro – Totusi, exista si reversul medaliei. Volksbank a obtinut, in luna aprilie, o victorie in instanta, impotriva unui client care a denuntat clauze abuzive in contractul de credit. Mai exact, Curtea de Apel a respins o decizie a Tribunalului Bucuresti si dispune reintroducerea comisionului de risc anulat de prima instanta, dar si restituirea a circa 25.000 de euro (sume restituite initial de banca si cheltuieli de judecata).
La nivel national exista sapte banci care au pe rol procese intentate de clienti. Cele mai multe procese au fost deschise impotriva Volksbank. In peste 90% dintre aceste dosare, instantele au dat castig de cauza clientilor, a explicat Carmen Cretu, avocat in cadrul Casei de Avocatura Coltuc.
O alta banca „cu probleme” este BCR, insa in cazul acestei banci doar 75% dintre procese sunt castigate de clienti. „BCR are contracte oarecum mai pe intelesul clientilor”, a adaugat avocatul.
Sursa: business24.ro