MFP: Doar cei aflati in procedura de verificare fiscala trebuie sa depuna declaratia de avere
Postat de Fastimo in sept. 2, 2013 in Uncategorized | 0 comentarii
Declaratia de avere va trebui depusa numai de catre persoanele fizice pentru care exista elemente serioase care sa conduca la suspiciunea de evaziune fiscala si care intra in procedura de verificare fiscala, a declarat luni pentru Agerpres secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Dan Manolescu.
„Desi Ministerul Finantelor a dat comunicat oficial, desi eu personal le-am spus jurnalistilor care m-au sunat, si vreau sa va spun ca am raspuns tuturor solicitarilor, ca nu toti romanii trebuie sa depuna declaratii de avere, vad ca, in continuare in mass-media, apar mesaje prin care oamenii sunt informati gresit si prin care li se spune ca o sa depuna declaratii de avere din 2014 (…)
Doar persoanele fizice care intra in procedura de verificare fiscala vor trebui sa depuna acea declaratie. Mai mult decat atat, nu se pune problema ca o persoana sa intre in aceasta procedura, iar Fiscul sa ii ceara sa depuna o astfel de declaratie daca vecinul de bloc vine la ANAF sa spuna ca acea persoana a cumparat o masina de spalat si un televizor si i se pare lui ca nu avea cum sa le achizitioneze din salariu. Nu trebuie sa ducem in derizoriu o problema atat de importanta cum este lupta impotriva evaziunii. (…)
Aici este vorba de persoane suspectate de evaziune fiscala, de elemente serioase care sa conduca la suspiciunea de evaziune fiscala. Vorbim despre diferente dintre venituri si cheltuieli din care sa rezulte ca, de exemplu, o persoana care a castigat, sa zicem, un salariu lunar de 2.000 de lei anul trecut si-a achizitionat doua case si o masina de lux. Atunci, in prima faza, il intrebam cum a obtinut acele bunuri si daca nu poate oferi o explicatie plauzibila si usor de demostrat, de-abia apoi intra in procedura de verificare fiscala propriu zisa si trebuie sa depuna o declaratie de patrimoniu si venituri, la cererea Fiscului”, a precizat Manolescu.
Oficialul MFP a mentionat ca procedura de verificare fiscala a fost reglementata inca din 2010, iar acum doar a fost aprobat continutul unui formular astfel incat sa existe o abordare unitara si toate persoanele verificate sa ofere acelasi tip de informatii.
„Aceasta procedura de verificare fiscala a fost reglementata inca din 2010. Nu am auzit ca in tot acest timp Fiscul sa bata la usa oamenilor care isi vad de treaba. Ne-am concentrat eforturile pe marile cazuri de evaziune fiscala. Pana acum, inspectorii de la ANAF care verificau persoanele fizice ce prezentau un grad ridicat de risc, incercau sa obtina in cadrul verificarilor informatii despre ce bunuri detin si cum le-au obtinut.
Acum nu am facut decat sa aprobam continutul unui formular astfel incat sa existe o abordare unitara si toate persoanele verificate sa ofere acelasi tip de informatii. Practic nu s-a schimbat nimic, ci doar am stabilit exact ce informatii trebuie obtinute”, a mai spus secretarul de stat.
In proiectul de Ordin publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, in data de 26.08.2013, se aproba modelul declaratiei de patrimoniu si de venituri, precum si elementele de patrimoniu si de venituri ce trebuie declarate de persoana fizica supusa verificarii situatiei fiscale personale.
Procedura de verificare a persoanelor fizice este deja prevazuta in Codul de procedura fiscala, la Capitolul 3, Art. 109^1 – Reguli privind verificarea persoanelor fizice iar proiectul de Ordin nu face decat sa defineasca continutul si modelul propriu zis al declaratiei de patrimoniu, arata, recent, Ministerul Finantelor.
Potrivit proiectului de act normativ, elementele de patrimoniu care se declara de catre persoana fizica supusa verificarii situatiei fiscale personale sunt urmatoarele: bunuri imobile (terenuri, cladiri, alte bunuri imobile); bunuri mobile (mijloace de transport (terestre/navale/aeriene inmatriculate/inregistrate, potrivit legii); bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, antichitati, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal, a caror valoare de achizitie insumata depaseste 15.000 lei; animale, inclusiv animale de rasa sau care participa la competitii/curse, a caror valoare insumata depaseste 15.000 lei), active financiare (conturi si depozite bancare, fonduri de investitii, forme echivalente de economisire si investire; plasamente, investitii directe si imprumuturi acordate) alte bunuri, titluri si/sau detineri a caror valoare individuala depaseste 10.000 lei; polite de asigurare, cu exceptia asigurarilor de raspundere civila auto; cheltuieli (cheltuieli personale sau cheltuieli cu persoanele aflate in intretinere); datorii.
Elementele de venituri care se declara de catre persoana fizica supusa verificarii situatiei fiscale personale sunt urmatoarele: venituri realizate pentru care se aplica regimul de retinere la sursa a impozitului, venituri realizate care nu sunt impozabile si venituri scutite de impozit, potrivit legii.
Termenul de depunere a declaratiei este de 60 de zile, in situatia in care solicitarea are loc odata cu comunicarea avizului de verificare fiscala, sau in termen de 15 zile daca solicitarea are loc in timpul verificarii situatiei fiscale personale.
Nerespectarea obligatiei de depunere a formularului Declaratie de patrimoniu si de venituri constituie contraventie conform dispozitiilor art. 219 alin.(1) lit. s) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 si se sanctioneaza, conform dispozitiilor art. 219 alin. (2) lit. i) din acelasi act normativ, cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei.
Tweet
Share
Sursa: business24.ro