Masa ghiveci

Contact

A avea plante verzi exact in locul in care obisnuim sa mancam pare a fi posibil doar la sat, asa cum ne aducem aminte mesele avute in curtea bunicilor. Nevoia constanta a omului de a avea natura aproape chiar si in medii mai ostile a dus, pana la urma, si la interpretari mot-a-mot.

Depasind cu mult ideea unei mici gradini de apartament (ghivece, sisteme hidroponice, etc.), cei de la JAILmake (Per Liam Healy si Jamie Elliott) au imaginat si construit “The PlanTable” (“plantabilul” sau “masa-planta”).ghiveci masa

Daca jocul de cuvinte din nume nu sugereaza suficient de evident ce propune aceasta masa foarte haioasa, va spunem si noi: picioarele unei mese cu un blat banal din lemn (dar foarte frumos finisat, natur) sunt realizate din fier forjat, dand senzatia unui contur 3D, astfel incat spatiul lor interior sa devina suport pentru cresterea plantelor. Da, ati ghicit: plantele sunt puse in pamant in ghivece aflate la baza picioarelor.

Cei de la JAILmake povestesc despre creatia lor ca fiind obiectul care “reintroduce natura in experienta culesului, gatitului si mancatului. Ia un obiect domesticit si ii da voie naturii sa-l revendice. Spatiul din cele patru picioare, destinat cresterii plantelor, reflecta distanta pe care o punem intre noi si procesele implicate in cresterea plantelor pe care le consumam. Am testat pana acum plante agatatoare, rosii, diferite plante aromatice si vrejuri de fasole.”

Cum niciun concept reusit nu scapa fara o latura filosofica, si PlanTable reflecta principii care ii ghideaza pe cei doi designeri: “interesul pentru relatiile umane – cum interactionam cu mediul inconjurator si cum il modelam, cum interactionam cu natura si cum invatam pe baza experientelor, jocurilor si incercarilor.”

PlanTable pare o masa feminina, solida, dar totusi foarte delicata in aparenta, si cu predispozitie estetica spre locuri foarte bine iluminate natural (ca sa nu mai vorbim de faptul ca lumina este un factor necesar pentru cresterea plantelor).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: casamea.ro