Locul unde zac 600 de miliarde de euro

Locul unde zac 600 de miliarde de euro

La câţiva kilometri de coastele UE există o insulă unde pentru a fi rezident trebuie să bunuri de peste 8 milioane de euro şi să cumperi o locuinţă de cel puţin 2 milioane de euro.

Jersey este cea mai mare și cea mai cunoscută dintre Insulele Canalului Mânecii dependență a coroanei britanice, dar insula nu face parte din Regatul Unit și nici din Uniunea Europeană. Insula are imnul şi steagul său, dar jură credinţă reginei şi locuitorii săi plătesc Londrei o cotă pentru a se ocupa de apărarea lor şi de diplomaţie, dar își fac propriile legi, mai ales în privinţa impozitării.

Se estimează că doar în Jersey zac 600 de miliarde de euro, bani ce au scăpat de impozite, ascunşi în conturile şi în fondurile a vreo cincizeci de bănci internaţionale. Peste jumătate din cei 98.000 de locuitori sunt bancheri, contabili, avocaţi şi consilieri financiari.

Este precum un mare country club, unde pentru a te înscrie trebuie să ai bunuri de peste 8 milioane de euro şi să cumperi o locuinţă de cel puţin 2 milioane de euro.

Casele sunt normale şi obişnuite (unele destul de dărăpănate) şi au aceleaşi lanţuri de magazine ca în orice alt loc. Venitul pe cap de locuitor este de 22.000 de euro, mai mare decât cel englez, dar ţăranii (aşa li se spune în jargonul local celor care nu sunt milionari şi nu lucrează în domeniul finanţelor) sunt foc şi pară din cauza creşterii cu 3% a TVA pentru a compensa scăderea veniturilor din cauza presiunii în creştere asupra paradisurilor fiscale. “Dacă am fi în Franţa, ar fi existat deja o revoluţie, este incredibil ca noi, săracii, să îi suvenţionăm pe milionari”, se plânge Edith Newman, vânzătoare a unei farmacii în cartierul The Admiral, într-un bar din James Street.

Este aceeaşi istorie precum în Insula Man. “E mult bla bla din cauza crizei, dar paradisurile fiscale există pentru că aşa doresc clasele conducătoare şi guvernele. Totul este o prefăcătorie. Doar Jersey administrează 200 de miliarde de euro de lichidităţi pentru sistemul bancar britanic, o mare supapă de siguranţă care s-a potrivit de minune crizei financiare”, spune un gestionar de fonduri cu biroul în Royal Square. “Dacă statele au nevoie de bani, îi vor scoate din pensii şi salarii, nu din marile averi.” Este un secret ştiut de toată lumea, care a ajuns într-o sticlă pe insulele comorii.

 

 

 

 

 

 


Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.org

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *