Litoralul romanesc versus litoralul bulgaresc. Avantaje si dezavantaje
Postat de Fastimo in iul. 16, 2013 in Uncategorized | 0 comentarii
Daca pana la Revolutie putem spune ca turismul romanesc era in competitie stransa cu cel bulgaresc, situatia s-a schimbat radical in ultima perioada, iar avansul luat de bulgari pare greu de recuperat.Litoralul bulgaresc este vizitat in fiecare an de aproximativ doua milioane de turisti, dintre care o proportie covarsitoare, respectiv 70%, sunt straini. In comparatie, pe litoralul din Romania vin mai putin de 1,2 milioane de turisti, dintre care strainii reprezinta circa 30.000.
Acestia se pot relaxa in cele aproximativ 250 de hoteluri deschise pe litoralul romanesc, care totalizeaza aproximativ 120.000 de locuri de cazare. La bulgari insa exista aproximativ 350.000 de locuri de cazare, cele mai multe fiind in hoteluri de patru si cinci stele, unele dintre ele fiind incluse in lanturi internationale precum Iberostar, Berlin, Kempinski, Sol Melia, Royal sau Golden Tulip.
Hotel Iberstoar, din statiunea bulgareasca Sunny Beach
Bulgarii pluseaza la capitolul servicii si „au fost ajutati” si de aspectele naturale (clima mai blanda sau relief mai spectaculos), dar au stiut si cum sa investeasca masiv in infrastructura si cum sa atraga de partea lor investitori internationali de calibru precum TUI sau Neckerman – Thomas Cook.
Succesul inregistrat de bulgari ar putea fi explicat si prin faptul ca au stiut cum sa gestioneze mai bine afacerile de pe litoral si au aplicat o strategie care a dat roade. Mai exact, au preferat sa nu imparta pe bucatele vechile statiuni comuniste si au ales sa le privatizeze in bloc, spre deosebire de romani, care au fost mai degraba dezordonati, au concesionat si au privatizat ineficient o serie de hoteluri, adjudecate de oameni de afaceri prin licitatii controversate.
Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de acest gen ii implica pe fratii Micula, patronii grupului European Drinks, care au achizitionat, in intervalul 2000-2004, 12 hoteluri pe litoral, in statiunile Mamaia (complexul Unirea, Patria si National) si Neptun – Olimp (Banat, Romanta, Craiova, Slatina, Caraiman, Prahova, Terra, Balea si Clabucet), desi figurau cu datorii la ministerul de Finante. Multe dintre aceste unitati hoteliere se afla in continuare intr-o stare precara si nu reusesc sa ii mai cucereasca pe turisti.
Curajosii care au investit pe litoralul din Romania
Exista insa si exemple de investitori romani care s-au implicat si au amenajat noi unitati hoteliere care atrag turistii pe litoralul romanesc. De pilda, touroperatorul Mareea a luat in administrare Mercur Minerva de la Mamaia pe care l-a transformat in primul resort all inclusive premium family, cu spatii de joaca si animatie.
Nicolae Bucovala, presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, care reprezinta peste 40 de hoteluri din statiune, a cumparat complexul hotelier Steaua de Mare din Eforie Nord, pe care a platit patru milioane de euro. De asemenea, de curand, omul de afaceri libanez Mohammad Murad a finalizat investita de cinci milioane de euro in hotelul Phoenicia, de cinci stele din Navodari.
Hotelul Phoencia
In Romania, investitiile in turism au atins un apogeu in perioada 2009-2011, dar perspectivele pentru anul acesta sunt sumbre, tinand cont ca transferurile de la bugetul de stat catre bugetele locale pentru realizarea obiectivelor de investitii in turism au scazut de la 94,78 milioane lei in 2012, la un milion de lei in 2013.
Bugetul de vacanta, redus de criza
Potrivit unui studiu realizat de BCR in 2011, un turist roman plateste in medie 72 de euro pe o vacanta in Romania, in timp ce in strainatate acelasi turist plateste in medie 411 euro. Un turist bulgar care isi petrece vacanta in tara natala are un buget cu pana la 60% mai mare decat un roman, care viziteaza Bulgaria si este dispus sa aloce in jur de 500 de euro pentru petrecerea concediului intr-o tara straina.
„Investitiile straine directe in turism sunt de 10 euro pe cap de locuitor, fata de 70 de euro pe cap de locuitor in Bulgaria. Fiecare euro investit in turismul romanesc a generat in perioada 2006-2010 un venit de 20 de euro pe cap de locuitor, in timp ce in Bulgaria a adus 22 de euro”, declara Lucian Anghel, economist sef al BCR.
Plaje mai mari si mai frumoase in 2015?
In ciuda problemelor identificate pe litoralul din Romania, exista si vesti bune, care vin chiar de la Comisia Europeana. Forul de la Bruxelles a aprobat suma de 145 milioane de euro pentru proiectul „Protejarea si reabilitarea partii sudice a litoralului Marii Negre din zona metropolitana Constanta si din zona turistica Eforie Nord”, ceea ce inseamna ca vara acestui an ar fi ultima in care turistii vor intalni pe litoral plaje mici si inghesuite.
Proiectul vizeaza extinderea suprafetelor acoperite de nisip cu 33 de hectare, pana in 2015. Teoretic, daca realitatea va reflecta promisiunile de pe hartie, plajele din zonele Mamaia-Sud, Constanta-Sud, zona centrala a statiunii Eforie Nord si o suprafata importanta cuprinsa in arealul Eforie Nord Eforie Sud, vor avea o latime de peste 100 de metri.
Business24 iti prezinta partile bune ale litoralului romanesc in „oglinda” cu atuurile bulgarilor:
Sursa: business24.ro