Liber la Prima Casă în lei! Puteţi deja să depuneţi dosare

Liber la Prima Casă în lei! Puteţi deja să depuneţi dosare

Este oficial. Prima Casă are din nou plafon de garanţii. De data aceasta doar pentru credite în lei. Aşadar, dacă aveţi strâns un avans modest, de sub 15%, şi credeţi că vă încadraţi la rate cu 30%-35% mai mari decât anterior pe varianta în euro, puteţi deja merge la băncile participante la Prima Casă şi deschide un dosar de credit ipotecar.

 

„Sperăm că azi vom avea aprobarea Ministerului de Finanţe pentru cote de garanţii pe fiecare bancă participantă în programul Prima Casă. Imediat ce primim aprobarea, ne vom mişca rapid să încărcăm garanţiile în sistem şi probabil de luni noile plafoane vor fi efectiv funcţionale, astfel încât să putem primi dosare de la ele pentru finanţări în lei”, a declarat pentru Capital Irina Constantinescu, director la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

 

Potrivit ei, hotărârea de guvern prin care plafonul la Prima Casă a fost suplimentat cu 1 miliard lei, din care 300 milioane lei doar pentru finanţarea locuinţelor ANL, a fost publicată în Monitorul Oficial miercuri seară.

 

Astfel, băncile au fost invitate joi să înainteze solicitări de plafon de garanţii, iar ulterior Fondul de Garantare a ajustat şi calculat plafoanele în funcţie de ponderea băncilor per total program şi în funcţie de ritmul de acordare din ultimul an.

 

Astfel, cele mai mari plafoane le-au obţinut BCR şi BRD, urmate de Raiffeisen, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank şi Banca Românească. De asemenea, bănci active în program mai sunt Intesa Sanpaolo, Millennium şi Piraeus.

 

Pe noua variantă exclusiv în lei, ratele la Prima Casă sunt cu 30%-35% mai mari decât erau pe varianta în euro, potrivit calculelor Capital. Astfel, dacă pentru achiziţia unei locuinţe de 50.000 euro pe 30 ani clienţii plăteau o rată de 233  euro pe varianta în euro şi astfel aveau nevoie de un venit minim de 2.400 lei, acum pe varianta în lei, rata creşte până la cel puţin 301 euro echivalent, pentru care se pot încadra doar dacă au venituri de minim 3.000 lei.

 

De asemenea, pe varianta în lei, clienţii se califică acum la finanţarea unor locuinţe cu 25%-30% mai modeste ca preţ decât aveau posibilitatea pe varianta în euro.

 

Până în prezent, prin Prima Casă s-au acordat peste 98.000 credite, în valoare de 3,8 miliarde, din care în acest an s-au acordat peste 17.200 credite, în valoare 640 milioane euro.

 

 

 

 

 

 

Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *