Isarescu: Dobanzile scazute ar putea provoca un nou boom imobiliar
Postat de Fastimo in iun. 26, 2014 in Uncategorized | 0 comentarii
„Si acum se vorbeste de aceleasi lucruri (investitiile speculative in imobiliare – n.r.) cu dobanzile astea scazute, batand spre zero. Ecuatia este simpla. Daca omul care pune banul deoparte, vrea sa fie avantajat cel putin cu o dobanda mica, dar real pozitiva. Acum vede ca e penalizat, cu dobanzi real negative. Unde se poate duce cu economisirea? O plaseaza in ceva care-i da sentimentul ca ii va creste valoarea. Dar creste pana intr-un punct. Care este punctul in orice speculatie? Povestea aceea veche cu hainele imparatului…pana cand unul striga: <>. Dupa aceea se schimba perceptia”, a explicat Isarescu.
Oficialul BNR a reiterat ca analizand structura investitiilor straine din perioada 2005-2008 s-a dovedit ca au fost foarte multe achizitii de terenuri sau imobile realizate doar in scop speculativ, iar in acest context a pledat petru o analiza mai detaliata a structurii fluxurilor de capital catre Romania.
„Am spus-o si atunci, ca la Otopeni nu poate nimeni sa spuna daca cineva vine sa cumpere pamant in interes speculativ sau ca sa stea acolo (…) Lucrurile se complica cand incerci sa obtii date mai sensibile. Ce ganduri aveti cu investitia, cand faceti investitia propri-zisa, de unde luati banii?”, a completat guvernatorul BNR.
In 2008, Isarescu declara ca preturile inalte la imobilele din nordul Capitalei nu se justifica, avertizand ca este vorba despre o bula speculativa.
Speculatiile cu active pe pietele din Europa de Est, unul dintre efectele nedorite ale politicii BCE
Analistii internationali apreciaza ca unul dintre efectele nedorite ale politicii de relaxare monetara promovate de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru a sustine economia zonei euro amenintata de deflatie, il reprezinta speculatiile cu active pe pietele din Europa de Est.
Potrivit unei analize MarketWatch realizata de Mathew Lynn, relaxarea monetara va avea un impact semnificativ asupra pietelor si economiei, asa cum a avut tiparirea de bani in Statele Unite, Marea Britanie si Japonia, dar mare parte din acesta se va produce in locuri neasteptate, nu unde anticipeaza bancile centrale.
In opinia autorului, Europa de Est este posibil sa apara speculatii cu active, lira sterlina se va aprecia, Statele Unite vor majora dobanzile mai rapid decat intentionau, germanii vor invata sa le placa tiparirea de bani, iar aurul se va afunda si mai mult in piata bear. In schimb, contributia la iesirea economiei europene din recesiune va fi sub asteptari, anticipeaza Lynn.
Economia globala este in curs de redresare, dar situatia din zona euro continua sa fie precara. Economia olandeza s-a contractat din nou in primul trimestru, cea a Frantei a stagnat, in timp ce cresterea PIB-ului german nu mai este atat de solida. Inflatia, de 0,5%, este cu mult sub tinta BCE de pana la 2%, iar preturile ar putea scadea in curand, in termeni absoluti.