Industria de evenimente, campioana anonima a profitului din turism
Postat de Fastimo in iul. 9, 2013 in Uncategorized | 0 comentarii
Industria de evenimente, cunoscuta in mediile de specialitate ca MICE (Meetings, incentives, conferences, and exhibitions) reprezinta o adevarata sursa de profit, in conditiile in care vorbim despre o piata de 700 milioane de euro, cu un potential de doua miliarde de euro, conform specialistilor.
In ciuda potentialului considerabil, Romania nu este inca perceputa ca o destinatie pentru turismul de evenimente, remarca Radu Cimponeriu, expert MICE. Din acest motiv statul roman si pierde in fiecare an miliarde de euro, bani pe care ii chelutiesc, in total, demnitarii, corporatistii si oamenii de afaceri aflati in interes de serviciu.
„In 2012, la nivel european, un participant a cheltuit, in medie, 1.620 de euro pentru un eveniment, ceea ce inseamna circa 437 euro/zi/delegat. Asta in timp ce turistul care vine intr-o simpla excursie cheltuie, in medie, 150 euro/zi. Desigur, in Romania, conform datelor pe care le avem, un participant la un eveniment cheltuie mai putin, circa 250 euro/zi”, a spus Radu Cimponeriu, in cadrul unui eveniment de specialitate, citat de Mediafax.
Cel mai bun exemplu pentru a intelege importanta industriei de evenimente este Marea Britanie, care a reusit sa adune la buget, in 2011, 40 de miliarde de lire sterline. In Germania, tot in 2011, aceasta industrie a generat venituri de circa 65 miliarde euro. Exista comunitati locale care traiesc aproape exclusiv din beneficiile industriei MICE, exemplifica Radu Cimponeriu.
Ce ne lipseste
Romania are, din punct de vedere al infrastructurii hoteliere, sanse de a genera venituri importante din industria de evenimente, numarul hotelurilor de patru si cinci stele fiind cu mult mai mare decat al celor de doua si trei stele. Totusi, Radu Cimponeriu enumera o serie de lipsuri, printre care se numara existenta unui centru mare de conferinte.
„Industria de evenimente este un business foarte important dar, din pacate, Romaniei ii lipsesc cateva date importante pentru a fi prezenta cu adevarat pe aceasta piata.
Avem nevoie, in primul rand, de un centru mare de conferinte, un gen de sala polivalenta, de 3.000-4.000 de locuri numai pentru evenimentele in plen, sala dublata de alte 12-14 sali pentru evenimentele pe sectiuni. O astfel de investitie nu se poate realiza decat printr-un parteneriat public-privat, eventual cu fonduri europene, dar in mod cert dupa o analiza a pietei pentru a avea un amplasament adecvat”, a mai precizat Radu Cimponeriu.
Turismul de evenimente reprezinta 40% din activitatea agentiilor
Agentiile de turism sunt constiente de importanta acestei nise, mai ales ca toti clientii de business sunt mai putin interesati de pret, punand accest mai degraba pe rapiditatea, calitatea si eficienta serviciilor.
Tocmai din aceasta cauza, in prezent, sectorul de turism de conferinte si congrese reprezinta aproximativ 40% din activitatea multor agentii de turism. Totusi, turismul de afaceri ramane si o provocare pentru jucatorii de pe piata de profil, pentru ca implica un nivel mult mai mare de flexibilitate, deoarece multe deplasari pot interveni de la o zi la alta. Clientii stabilesc destinatia, de multe ori, spontan, si vor cea mai buna cazare.
Printre codasii europeni la capitolul turism de evenimente
Cel mai bun exemplu pentru a intelege importanta industriei de evenimente este Marea Britanie, care a reusit sa adune la buget, in 2011, 40 de miliarde de lire sterline. In Germania, tot in 2011, aceasta industrie a generat venituri de circa 65 miliarde euro.
„Romania este deja o destinatie pentru turismul de afaceri. Cu toate acestea, Vilnius-ul are, de exemplu, mai multe evenimente decat Bucurestiul. Capitala Romaniei nu este la locul pe care l-ar merita. De altfel, Romania este pe locul 26 din 35 de tari europene in ceea ce priveste organizarea de evenimente internationale, in timp ce Serbia este pe locul 24. De asemenea, Bucurestiul ocupa doar pozitia 51 din 178 de orase europene organizatoare de evenimente”, a spus Jamil Benabdallah, reprezentantul Asociatiei Profesionistilor din Industria de Evenimente din Romania.
Sursa: business24.ro