Guvernul va suplimenta fondurile pentru Prima Casa cu 90 de milioane de euro

Guvernul va suplimenta fondurile pentru Prima Casa cu 90 de milioane de euro

Guvernul va suplimenta plafonul de garantii pentru programul Prima Casa cu 400,5 milioane lei (90 milioane euro), suma realocata de la programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, intrucat nu au fost acordate garantii din lipsa de cereri.

„Prin acest proiect de act normativ venim in sprijinul persoanelor care au depus dosare la banci pentru a obtine credite cu garantii guvernamentale prin Programul Prima casa – si stim ca sunt la bancile partenere programului foarte multe dosare in lucru – si, prin urmare, dam curs solicitarilor primite din partea finantatorilor”, a declarat intr-un comunicat ministrul finantelor publice, Ioana-Maria Petrescu, transmite Mediafax.

Potrivit proiectului de Hotarare de Guvern, MFP propune realocarea pentru sumei din plafonul destinat Programului de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca, finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate Romaniei. Din plafonul pentru acest program, de 100 milioane euro (415 milioane lei) pentru acest an, nu a fost acordata nicio garantie, intrucat nu au fost depuse cereri.
Ritmul de depunere al solicitarilor de garantare a ajuns la circa 140 solicitari/zi pentru programul Prima Casa.

A fost suplimentat si plafonul de garantii

Guvernul a mai suplimentat recent plafonul de garantii, prin realocarea sumelor neutilizate pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel incat sa poata fi folosite pentru orice tip de locuinta in cadrul programului, pe fondul solicitarilor de suplimentare a banilor.

FNGCIMM a acordat in acest an circa 17.400 de garantii in cadrul programului guvernamental pentru credite de aproximativ 2,8 miliarde lei, valoarea finantarii medii fiind de 160.000 lei.

De la lansarea programului, in a doua jumatate a anului 2009, au fost acordate peste 124.809 garantii, pentru finantari in valoare de peste 10,6 miliarde lei, cu o valoare medie a finantarii de 38.216 euro. Aproape o treime (31%) din valoarea garantiilor a fost pentru imobile contruite in perioada 2008-2014.

Programul Prima Casa s-a derulat atat in valuta cat si in lei, pana la jumatatea anului 2013, cand prin hotarare de guvern s-a instituit numai creditarea in lei. Bancile participante la program sunt BRD,CEC, BCR, Transilvania, Leumi, Credit Agricole, Raiffeisen, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo, Millennium, UniCredit, Piraeus, ING si MARFIN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *