Fiecare regiune va avea identitatea ei economica. Vezi ce specializare va avea judetul tau
Postat de Fastimo in oct. 15, 2013 in Uncategorized | 0 comentarii
Regionalizarea Romaniei este un proiect pe termen lung si tocmai de aceea autoritatile iau in calcul in toate noile strategii viitoarele regiuni ale Romaniei. Specializarea economica a fiecarei regiuni pe un domeniu de activitate este „asul din maneca” pe care il pregateste Guvernul pana in 2020.
Dupa finalizarea regionalizarii, Romania va fi impartita in 10 regiuni, fiecare cu identitatea ei culturala si economica. In acest sens, autoritatile pregatesc deja terenul pentru noile regiuni si le „dirijeaza” catre un segment economic pe care sa si-l insuseasca. Specializarea si concentrarea cu precadere catre un domeniu ar putea constitui secretul dezvoltarii durabile a regiunilor si aplanarea unor „rivalitati” intre baroni vecini.
In Strategia Nationala de Export 2014-2020, reprezentantii Ministerului Economiei au trasat sectoarele pe care ar trebui sa se concentreze fiecare regiune.
Sursa: Ministerul Economiei. Analiza a fost facuta cand se vorbea de 8 regiuni si nu de 10 cum este situatia in prezent
Regiunea de Nord-Est – industria textila, turism si IT
Regiune de Nord-Est cuprinde judetele Botosani, Suceava, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui. In Moldova de Nord, judetul Iasi si resedinta sa de judet raman polul de influenta al regiunii, prezentand un important interes atat pentru locuitorii judetului Vaslui, cat si pentru cei din Neamt sau Botosani. Pentru aceasta regiune, industria textila este cea care va contribui la cresterea economica, alaturi de turism si IT.
Sud – Est – cercetare, industria textila si energia regenerabila
Regiunea Sud Est va fi formata din judetele: Vrancea Galati, Buzau si Braila. Judetele din aceasta regiune ar trebui sa se orienteze catre domenii precum industria textilelor si energia regenerabila pentru a face fata noilor provocari economice pe care le va genera regionalizarea.
Agricultura va fi in continuare un „carlig” pentru economia locala, insa in lipsa unei strategii pe termen lung, diversitatea si noile domenii ar putea constitui salvarea pentru locuitorii acestor judete.
Regiunea Sud – industria auto
Judetele Ialomita, Prahova, Arges, Giurgiu, Calarasi, Dambovita si Teleorman formeaza regiunea Sud. Industria auto reprezinta si in prezent domeniul care sustine economia la nivel local din aceasta regiune. Fabrica Dacia de la Mioveni cat si toate afacerile cu piese auto pe care compania le „sustine” sunt „principalele” motoare pentru economia locala.
Bucuresti – Ilfov – textile, electronice
Bucuresti reprezinta motorul economiei nationale, indicele de dezvoltare fiind de peste doua ori mai mare fata de media nationala. Regiunea Bucuresti-Ilfov produce circa 25% din totalul economiei nationale. Motoarele economice ale regiunii vor fi, pana in 2020 industria textila, dar si cea de electronice.
Regiunea Sud-Vest – industria auto, turism
Gorj, Valcea, Dolj, Olt si Mehedinti formeaza regiunea Sud-Vest. Un rol important in dezvoltarea economica a regiunii l-a avut fabrica Ford de la Craiova. Potrivit raportului realizat de expertii Ministerului Economiei, industria auto si cea a turismului vor fi in continuare cele care ar putea „ridica” economia locala.
Regiunea Vest – industria auto, industria alimentara, energie regenerabila
Caras Severin, Timis, Arad intra in componenta regiunii Vest. In orasul Timisoara si in proximitatea sa, s-a format o comunitate puternica de oameni de afaceri italieni. Industria care s-a format aici si mai ales avantajul geografic al zonei – aproape de infrastructura rutiera din vestul Europei – ofera premisele necesare unei evolutii foarte bune in viitor, apreciaza analistul Mircea Cosea.
Regiunea Centru – prelucrarea lemnului, turism, energie regenerabila
Regiunea Centru ramane cu judetele Mures, Harghita, Covasna, Brasov dupa ce politicienii au decis impartirea in doua regiuni mai mici. Judetele montane au la dispozitie industria prelucrarii lemnului pentru a „sprijini” economia locala.
Regiunea Nord Vest – IT, industria mobilei
Bihor, Cluj, Salaj, Satu-Mare, Maramures, Bistrita Nasaud. Si regiunea Nord-Vest va profita in continuarea de proximitatea granitei cu Ungaria, de investitii importante si de o mentalitate a locuitorilor, inclinata catre dezvoltare. Un segment de care poate profita din plin aceasta regiune este industria IT.
Clusterul IT de la Cluj din care fac parte 27 de companii din domeniu cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, si alti peste 60 de oameni de afaceri interesati sa investeasca in zona, este o dovada ca acest segment de piata „infloreste”.
Regiunea Sibiu – turism, industria lemnului
Judetele Sibiu, Alba, Hunedoara formeaza regiunea Sibiu. in zona se afla importanti investitori din Germania si Ungaria, tari care au sustinut comunitatile de sasi si secui si care au contribuit la dezvoltarea regionala.
Regiunea Dobrogea – cercetare, turism si constructii navale
Dobrogea va fi formata din doar doua judete: Constanta si Tulcea.
„Dobrogea ramane cea mai problematica regiune, din cauza intereselor care vor aluneca, cel mai probabil, intr-un registru penal, zona nu se va putea dezvolta la potentialul ei”, crede analistul economic Mircea Cosea.
Sursa: business24.ro