Enisala, taramul din Delta Dunarii care te va convinge ca exista paradis pe pamant

Enisala, taramul din Delta Dunarii care te va convinge ca exista paradis pe pamant

Exista in Romania tinuturi de o frumusete salbatica prea putin cunoscute cu toate ca nu sunt la mare distanta de traseele intens circulate in vacanta de vara.

La Enisala, in Delta Dunarii, gasim un amestec de ape, stufaris, pasaret salbatic si coline impadurite, unde la rasarit de soare ori in amurg, apar toate culorile lumii. Puteti sta in gazda sau la cluburi de 5 stele. Si va veti intoarce acasa, convins ca exista paradis pe pamant.

Ca sa ajungeti la Enisala, din Bucuresti, mergeti 160 de kiolometri spre Cernavoda, iar de aici, spre Harsova si Babadag. De aici, n-aveti cum sa va rataciti: inca o palma de loc si ati ajuns in Sarichioi, o comuna de lipoveni, pe malul lacului Razelm, de fapt o laguna uriasa, cu apa si din Dunare, si din Mare. Ghidati de un localnic, puteti, la rasarit de soare, sa va savurati cafeaua din termos, alaturi de pelicani.

Vrajit de acest taram de o frumusete salbatica este si un turist olandez, plecat la drum cu bicicleta.

Fermecat de ulitele satului Sarichioi si de oamenii aspri ai Deltei, olandezul ars de soare ne arata mandru, pe tableta, nepretuitele amintiri cu care se intoarce acasa. A strabatut Europa, dar nimic nu l-a fascinat mai mult ca pamantul acesta straniu, cu vanturi puternice si insule ivite brusc din ape, ca la Facerea Lumii.

La pranz, un bors de peste facut de pescari, direct in barca, la foc din lemn de stejar, e neasemuit.

E timpul sa va trageti sufletul si sa va cautati un loc de sedere.

Daca ati plecat echipati de acasa, cu 20 de lei pe noapte campati fara probleme. Iar daca aveti cardul pregatit, pentru 55 de euro, in regim all-inclusive, chiar si aici, la margine de lume, gasiti o pensiune de 5 stele.

La Enisala, iata ca puteti dormi in case ca de jucarie: arhitectura curat lipoveneasca, ferestre albastre, covoare taranesti si bai rustice, dotate insa cu tot ce trebuie.

La 50 de kilometri de Enisala sunt vestite manastiri: Celic Dere, Saon si Cocos. Puteti porni spre Dunavatu, sa strabateti lacul Razelm cu salupa, apoi canalele Dranov, Lipoveni si Mustaca. Ori o luati spre Jurilovca, si de aici, la Gura Portitei, unde va asteapta imensitatea marii.

Dar cel mai bine, cand ajungeti aici, la Enisala, urcati mai intai colina ce domina tinutul, catre ruinele cetatii vechi de 7 veacuri. Apusul este aici un vis.

Odata ajuns  sus la Cetatea Enisala, ai impresia ca ai cucerit lumea, iar privelistea iti taie rasuflarea.

De aici, de sus, la crepuscul, intinderea de ape si de stufaris o sa va cucereasca pentru totdeauna.

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv.ro
Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *