Decorează româneste

Contact

amenajare-stil-romanesc  (6)traditionale romanesti se caracterizeaza prin cateva elemente definitorii ce pot fi accentuate de obiectele de decor realizate in aceeasi gama stilistica. Insa cuvintele cheie pentru o astfel de amenajare trebuie sa fie simplitatea, echilibrul si bunul-gust.

Intalnita mai ales in mediul rural, o amenajare reusita facuta intr-un stil traditional si cat mai aproape de ceea ce inseamna rustic creeaza, de cele mai multe ori, o atmosfera calma si relaxanta, de vacanta. Cei care adopta acest stil trebuie in primul rand sa agreeze simplitatea si autenticul, pentru ca altfel risca sa nu se simta in largul lor intr-un asemenea interior.

Obiectele de decor traditionale pot deveni pretioase in timp

Amenajarea in stil rustic romanesc se defineste prin tesaturi traditionale, icoane, obiecte din lemn sau lut. De obicei, mobilierul din lemn este sculptat sau pictat cu diverse motive inspirate din cultura populara: sfoara, soarele, motive florale sau zoomorfe.amenajare-stil-romanesc

Mobilierul rustic si autentic este masiv si greu, robust ca structura, avand suprafetele putin slefuite. Decoratiunile traditionale romanesti pot deveni pretioase in timp, deoarece perpetueaza traditii si sunt rezultatul dedicatiei si talentului unor artisti populari. Covoarele sau alte tesaturi lucrate manual, dar si accesoriile din lemn, sticla colorata, ceramica sau fier forjat pot aduce plus-valoare locuintei, de-a lungul timpului.

 

Ce obiecte de decor folosim in functie de incapere

Indiferent de stilul amenajarii, in living piesa centrala este intotdeauna masa. De aceea, pentru un aspect rustic se recomanda o masa cu scaune din lemn masiv, sculptate sau pictate cu diferite motive traditionale.amenajare-stil-romanesc  (2)

De asemenea, locul canapelei ar trebui luat de un divan din lemn, pe care puteti pune o cuvertura tesuta sau – pentru un confort mai mare – cateva perne brodate traditional. Pe perete se pot atarna obiecte de artizanat din lemn sau chiar tesaturi, insa fara a-i incarca prea mult. Stiti cum spune o vorba din popor: ce-i prea mult strica!

In dormitor, patul este bine sa fie din lemn sau fier forjat, cu tablie. Pe el puteti aseza o lenjerie si o cuvertura cu motive rustice. Indicat ar fi sa agatati si deasupra patului ceva traditional. De exemplu, ar merge foarte bine un stergar tesut. Intr-un colt, asezati un cufar vechi ce poate fi folosit si pentru depozitarea diverselor lucruri, iar pe podea se potriveste un covor din lana sau o blana alba de oaie.amenajare-stil-romanesc  (5)

In cazul bucatariilor, grinzile din lemn masiv sunt un element specific caselor taranesti. Este suficient si una singura, doar cat sa agatati de ea linguri de lemn, cratite sau tocatoare. Atat pe pereti, cat si pe grinda puteti pune blide decorative din lemn sau ceramica. Masa si scaunele pot fi din lemn sculptat sau pictate in stil traditional. In baie, folositi un cos impletit din nuiele, pentru rufe, iar din loc in loc puneti cate un cosulet cu flori. In felul acesta, efectul va fi unul placut si in ton cu celelalte camere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: casamea.ro