Decoratiunile caselor din lut

Contact

Casele din lut sunt folosite de milenii in anumite parti ale lumii, ceea ce inseamna ca unii oameni s-au gandit si la decorul lor, exterior si interior.decoratiuni case (6)

Africanii si indienii ne-au uimit cu dexteritatea si creativitatea pe care o au atunci cand vine vorba de decoratiunile caselor lor. Ei nu se limiteaza doar la interior, ci isi personalizeaza si exteriorul. Folosesc cu precadere modele geometrice si culori traditionale, insa ni s-a parut surprinzator cat de contemporane par unele dintre motivele grafice pe care le folosesc.decoratiuni case (5)

In India am descoperit utilizarea unui var alb pentru a scoate in relief decrosurile de pe fatade, dar si nisele din interior. Motivele folosite sunt specific indiene, le gasim si pe tesaturile lor, insa aplicate pe lutul peretilor genereaza un contrast foarte placut privirii. La exterior, aceasta este modalitatea de a-si personaliza casele, in conditiile in care arhitectura, datorita sistemului constructiv, nu este foarte ofertanta. In interior, sublinierea unor zone de interes sugereaza apropierea lor fata de religie si arta meditatiei.decoratiuni case (4)

In vestul Africii, in schimb, am gasit niste picturi murale, geometrice, la care nu ne-am asteptat. Culorile si motivele specifice (triunghiuri, portocaliu, alb-negru) si greutatea compozitionala fac localitatile bastinasilor sa para preluate dintr-o lucrare de grafica pentru print. Desi isi duc viata cu foarte putine bunuri materiale, simtul lor artistic este infloritor, iar jocul de lumini, umbre si planuri suprapuse este cel putin fascinant.decoratiuni case (3)

Daca nu ne credeti pe cuvant, aruncati o privire peste galeria de imagini. Daca ramaneti la fel de surprinsi ca noi, va veti gandi, cel putin cateva secunde, cum ar fi sa va luati un rucsac si sa vizitati acele zone de o frumusete rar intalnita.

Sursa: casamea.ro