Cum obtii un decor vintage?

Contact

Multora ni s-a intamplat ca, atunci cand ne-am redecorat locuinta, sa constatam ca o mare parte dintre lucrurile pe care le detinem sunt inca bune, dar nepotrivite cu noua noastra viziune asupra amenajarii.

Cum sa reutilizezi aceste obiecte pentru a economisi bani si cu ce sa le mixezi pentru a obtine un decor cu aer vintage te sfatuieste designerul Oana Malutan.

Retro look

Stilul vintage este din ce in ce mai prezent atat in designul interior, cat si in alte domenii. Interpretarile lui sunt diverse, asa ca a capatat un sens extins, incluzand obiecte vechi, de valoare, obiecte noi, cu aspect patinat, precum si diverse accesorii reconditionate si readaptate, care propun un look retro.

Putem spune deci ca, in materie de design interior, stilul vintage nu este creat cu ajutorul „vechiturilor”, ci combina uneori elemente al caror design apartine vremurilor trecute.

Nou feat. vechi

Firmele de mobilier propun o gama variata de colectii inspirate din stiluri clasice, asa ca nu-ti va fi greu sa conturezi un ambient retro, cu mobila noua si functionala. Daca vrei ca amenajarea ta sa fie cu adevarat speciala, integreaza in decor si un element autentic, care sa apartina perioadei istorice vizate. Poate fi vorba despre un fotoliu stil, un tablou, o vaza sau o poza veche de familie. Un interior actual nu poate fi lipsit de beneficii de ordin tehnologic, asa ca marea provocare va fi sa le incluzi armonios in decor.

Solutii la indemana

Renovarea unei locuinte implica multe cheltuieli, asa ca incearca sa le eviti pe cele inutile, cum ar fi, de exemplu, inlocuirea caloriferelor. E drept ca radiatoarele noi au un design mai atractiv, dar cele vechi se integreaza mai bine intr-un decor vintage, mai ales daca folosesti un mic artificiu de mascare asemanator celui din imagine. In acest caz, caloriferul a fost „imbracat” cu ghirlande din bambus, disponibile in magazinul IKEA – o solutie in concordanta cu stilul vintage abordat.

Reconditioneaza, reconditioneaza!

Stilul vintage presupune utilizarea unor lucruri vechi, mai ales daca au valoare. Sfatul nostru este sa te gandesti de doua ori inainte sa de a inlocui parchetul sau mobilierul din lemn masiv de care dispui. Acestea pot fi reconditionate pentru a capata o fata noua si atractiva, fara a presupune costuri prea mari. De exemplu, poti vopsi si singur o masuta sau o comoda din lemn intr-o culoare originala. In ceea ce priveste parchetul, ar fi bine sa-l lasi pe seama specialistilor, cu toate ca si acesta poate fi colorat intr-o nuanta atipica.

Idee!

Electrocasnicele sunt printre cele mai scumpe accesorii necesare intr-o locuinta. Daca cele vechi sunt functionale si au nevoie doar de un face-lift, iata o idee: acopera-le cu autocolant! Alege modelul acestuia in functie de decorul camerei si incearca sa-l utilizezi si la nivelul altor elemente din incapere, pentru a crea corespondente.

Mobilierul vechi poate fi adaptat usor la noul decor, folosind butoni noi, un strat de lac sau de vopsea si un autocolant decorativ. Incearca si vei vedea cum costurile de renovare se vor reduce substantial, iar decorul tau va fi cu adevarat vintage.

Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: casamea.ro