Cum construim foisorul?

Contact

Un foisor e intotdeauna fermecator si, in aceeasi masura, util. Cel de fata e inca si mai fermecator decat `clasicul` foisor, ce consta in deobste intr-o zona supraterana cu acoperis si imprejmuire. Cel pe care vi-l prezentam acum e compus din doua niveluri.foisor (3)

Primul nivel, semiingropat, e suficient de mare incat sa fie o incapere in toata regula. E un spatiu asa-zis multivalent.

Poate fi la fel de bine depozitar (pentru scule necesare gratarului, in primul rand, dar si pentru cele de gradinarit sau pentru eventualul mobilier folosit in partea superioara, deschisa, a foisorului), dar si o incapere foarte racoroasa vara (construirea unei ferestre este, in acest caz, obligatorie), in care, sa ne inchipuim cu placere, poate fi montat un hamac teribil de potrivit unor picoteli in arsita lunii lui Cuptor…foisor (2)

Daca ar fi dupa mine, as pune un hamac intr-un colt, in celalalt un frigider micut, in care sa tin apa la racit, lamaile pentru limonada si cateva tablete de ciocolata, iar alaturi un dulap bine gandit si compartimentat, in care sa-mi tin toate `sculele` necesare unui trai pe vatrai.

Se mai pot concepe si alte variante de a folosi inspirit acest spatiu minunat, ceea ce demonstreaza, fara indoiala, `disponibilitatea` lui impresionanta. Bun, ca e extrem de util, eu zic ca am demonstrat. Dar cum il facem? Ca pe orice constructie asemanatoare, nimic deosebit. In primul rand, se toarna o fundatie potrivita.foisor (1)

Foisorul din imagine, ale carui ziduri semiingropate vor trebui sa suporte, afara de greutatea nivelului superior, si forta pamantului ce impinge in ziduri, va avea nevoie de o fundatie rezistenta.

Deasupra fundatiei se toarna zidurile din beton armat.

Atentie mare trebuie acordata hidroizolarii temeinice a zidului de care se va sprijini pamantul. De termoizolare nu e in niciun caz ne voie.

Pe de alta parte, e nevoie de finisare. Pe interior ar fi recomandabil un glet grosier sau o tencuiala aspra, iar pe exterior placarea cu piatra e, in opinia mea, cea mai buna solutie.

Nu uitati de racordurile eventualelor instalatii. Cu siguranta aveti nevoie de becuri si lumina, dar o teava cu apa si una de legatura cu canalizarea ar fi la fel de bune.

Terminarea nivelului inferior permite trecerea la cel superior. Se monteaza grinzile verticale, apoi cele care vor sustine acoperisul. Realizarea acoperisului este prioritara, fiindca asa veti pune la adapost de eventualele ploi constructia inca neterminata. Lucrurile se petrec ca la constructia oricarui acoperis: peste grinzi se bate astereala, deasupra se intinde folia de protectie, apoi acoperisul, care poate fi oricare dintre variantele disponibile (tabla ondulata, tigla, sindrila etc.), toate se vor potrivi la fel de bine.

Definitivarea acoperisului permite trecerea la lucrarile ce au mai ramas de efectuat. Se bat grinzile care vor inchipui gardul foisorului (au, insa, si un important rol structural), apoi se monteaza poarta de acces. Cand toate elementele din lemn au fost puse la locul lor, se trece la decorarea lemnului. Se poate folosi un lac de lemn de uz extern, colorat de produca tor, sau se poate folosi un bait, dupa uscarea caruia se da cu lac de protectie, preferabil cu silicon.

Daca foisorul are si un gratar, cum este cazul de fata, e bine sa intercalati constructia gratarului intre terminarea acoperisului si baituirea elementelor din lemn.

E bine sa aveti un acoperis deasupra, dar nu e bine sa finisati lemnul cata vreme lucrul la gratar presupune trecerea pe langa elementele din lemn cu substante ce l-ar putea afecta (ciment, adeziv, lac de piatra etc.).

Asa deci, mai intai faceti acoperisul, terminati gratarul si abia apoi lacuiti lemnul.

Cam asta ar fi tot! Ah!, sa nu uitati de jardiniere, sunt foarte importante. Cand veti sta in foisor, e bine sa aveti flori `la indemana` privirii.

Sursa: casamea.ro