Companiile nu vor mai plăti TVA pentru cadourile de sub 100 lei oferite partenerilor de afaceri

Companiile nu vor mai plăti TVA pentru cadourile de sub 100 lei oferite partenerilor de afaceri

Companiile vor putea oferi, în 2013, cadouri partenerilor de afaceri în cuantum de maximum 100 lei, fără să colecteze Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), potrivit unui comunicat transmis de Accace, unul dintre liderii pieţei serviciilor de outsourcing şi consultanţă din Europa Centrală şi de Est.

„Ca urmare a introducerii noii prevederi, deductibilitatea TVA aferentă bunurilor acordate în cadrul acţiunilor de protocol nu va mai depinde, ca în prezent, de profitabilitatea companiei. Poate fi discutabil nivelul destul de redus privind deductibilitatea (cadouri în valoare de maximum 100 de lei), însă măsura introdusă este normală, având în vedere că se elimină corelaţia între deductibilitatea TVA şi plafonul privind deductibilitatea din punct de vedere al impozitului pe profit a cheltuielilor de protocol”, a explicat Dragoş Nicolae, Tax Manager în cadrul Accace.

Potrivit sursei citate, începând cu 2013, companiile aplică reguli noi privind colectarea TVA la bunurile acordate drept protocol, pentru care s-a dedus TVA la achiziţie, diferite de cele menţionate la calculul impozitului pe profit pentru limitarea cheltuielilor de protocol.

În cazul în care companiile depăşesc plafonul de 100 de lei, se consideră că are loc o livrare de bunuri, iar taxa pe valoare adăugată se va auto-colecta dacă iniţial s-a dedus TVA pentru bunurile care, ulterior, sunt acordate în cadrul acţiunilor de protocol.

„De exemplu, dacă o companie are zece parteneri cărora doreşte să le ofere cadouri cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, în cazul în care valoarea fiecărui cadou depăşeşte 100 de lei, TVA se va colecta din suma cumulată care excede plafonul pentru fiecare dintre bunurile oferite. Concret, dacă un cadou costă 150 de lei, se va colecta TVA pentru suma de 50 de lei”, se arată în comunicatul Accace.

Toate prevederile cu privire la TVA devin aplicabile începând de la 1 ianuarie 2013.

Accace este unul dintre liderii pieţei serviciilor de outsourcing şi consultanţă din Europa Centrală şi de Est, oferind corporaţiilor servicii inovatoare şi adaptate nevoilor lor specifice în materie de finanţe şi contabilitate, consultanţă fiscală, salarizare şi dreptul muncii, înmatriculare şi înregistrare, recrutare şi training, precum şi implementarea MS Dynamics NAV.

Din portofoliul companiei fac parte corporaţii medii şi mari, care îşi desfăşoară activitatea în Europa Centrală şi de Est în toate industriile, multe dintre acestea listate la bursele din New York, Londra sau Frankfurt: IBM, Shell, Allianz, Orsay, Scania, Olympus, Sharp, HBO.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *