Companiile au prins gustul birourilor in tara. Vezi orasele preferate
Postat de Fastimo in aug. 28, 2013 in Uncategorized | 0 comentarii
Bucurestiul a ramas principala piata a spatiilor de birouri si in primul semestru al anului, ocupand prima pozitie in topul oraselor in functie de volumul tranzactiilor, fiind urmat, la distanta, de Sibiu si Cluj Napoca.
Dupa ce 2012 a fost un an mai putin productiv pentru inchirierea spatiilor de birouri in tara, in afara Bucurestiului, in primul semestru al acestui an, volumul tranzactiilor s-a dublat fata de cel din intregul an anterior, cand s-au inchiriat, in total doar 4.958 metri patrati, orasele cautate fiind Sibiu, Timisoara si Cluj Napoca. Astfel, in primul semestru din 2013 au fost tranzactionati 9.684 metri patrati, conform ESOP Consulting l CORFAC International.
„Orasele din tara devin interesante in aceasta perioada, mai ales pentru companiile IT&C, in contextul in care in Bucuresti competitia pentru gasirea unor angajati calificati este destul de puternica. Sunt vizate in special orasele care sunt centre universitare, unde forta de munca calificata este mai ieftina decat in Bucuresti”, a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.
In prima jumatate a alui 2013 s-a inregistrat o evolutie fata de anii precedenti, fiind considerat cel mai bun an la inchirierea de birouri, suma spatiilor inchiriate numai in primul semestru din 2013 depasind cu mult suprafata de anul trecut.
Tranzactiile din Bucuresti, de zece ori peste cele din principalele orase din tara
Bucurestiul ocupa primul loc in topul volumelor tranzactiilor cu spatii de birouri cu 103.450 metri patrati.
Pe locul doi este Sibiul, cu 3.900 de metri patrati, acesta incepand sa fie cautat din 2011, continuandu-si ascensiunea de pol si de birouri. A treia pozitie din top este ocupata de Cluj Napoca, cu o supfarata de 3.500 metri partati.
Alte tranzactii importante s-au mai realizat la Timisoara (1.284 metri patrati), Iasi (820 metri patrati) si in Brasov (180 metri patrati).
Marile orase, atractive din 2010, mai ales pentru companii IT sau de servicii de consultanta
Daca inainte de criza companiile preferau sa aiba sediul central sau operativ aproape in exclusivitate in Bucuresti, din 2010 marile orase au inceput sa fie si ele cautate, mai ales pentru birouri pentru companii de IT sau back office pentru servicii de consultanta.
In 2010, in Brasov, Cluj Napoca, Iasi, Ploiesti si Timisoara s-au inchiriat in total spatii care au totalizat 9.460 metri patrati. Cel mai mare spatiu s-a inchiriat la Cluj Napoca, o suprafata de 4.000 metri patrati de catre ING Insurance, dar cele mai multe tranzactii s-au realizat insa in Timisoara.
Un client important interesat de birouri in afara Bucurestiului este compania Amazon, care si-a ales un sediu la Iasi, unde a inchiriat 1.400 metri patrati.
In 2011, volumul total al tranzactiilor din afara Capitalei a crescut usor fata de 2010, la 10.572 metri patrati. Printre clientii notabili din acel an s-au numarat Cargill, Volskbank si Amera.
Dupa ce s-a depasit nivelul de 10.000 de metri patrati in anul anterior, 2012 a fost mai putin productiv pentru inchirierea spatiilor de birouri in tara, in afara Bucurestiului. In total s-au inchiriat doar 4.958 metri patrati, orase cautate fiind Sibiu, Timisoara si Cluj Napoca.
Sursa: business24.ro