Certificatul energetic, obligatoriu. Proprietarii nu țin cont de el

Certificatul energetic, obligatoriu. Proprietarii nu țin cont de el

Chiar dacă legea impune ca și în anunțurile imobiliare să fie precizată clasa energetică a locuinței scoasă spre vânzare sau închiriere, anunțurile postate pe internet sau în presa scrisă dupp intrarea în vigoare a prevederilor legale nu fac referiri la aceasta.

Legea nr. 159/2013 sta bileşte că, la data înregistrării contractului de vânzare – cumpărare, respectiv de închiriere, proprietarul are obligaţia de a depune la agenţia fiscală o copie a certificatului energetic.  Practic, cei care vor cumpăra o locuinţă nu îşi vor putea trece proprietatea pe rol fără acest document.

Totodată, legea prevede ca, în toate anunţurile cu oferte de vânzare şi de închiriere, fie că sunt publicate în ziare, fie pe portaluri imobiliare, trebuie să fie precizată clasa energetică a locuinţei. Numai că, deși legea se aplică de săptămâna aceasta, anunțurile publicate pe portalurile de imobiliare sau în ziare nu conțin referiri la clasa energetică a locuinței scoasă la vânzare sau la închiriere.

Principalul motiv pentru care proprietarii nu dau informații cu privire la clasa energetică este acela că nu au obținut încă certificatul energetic.

„E prea devreme să vorbim despre asta (certificatul energetic, n.r.). Dacă ne înţelegem şi cumpăraţi apartamentul, fac şi certificatul”, ne-a explicat proprietarul unui apartament cu două camere scos la vânzare sâmbătă.

Pentru a obține un certificat energetic, proprietarul unei locuințe trebuie să se adreseze unui evaluator energetic autorizat.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: evz.ro

 

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *