Cele mai importante schimbari ale Codului Fiscal si efectele lor asupra mediului privat
Postat de Fastimo in aug. 4, 2013 in Uncategorized | 0 comentarii
Noile masuri fiscale adoptate de Guvern in ultimele sase luni pun in dificultate, din nou, mediu privat care trebuie sa faca fata unei avalanse de schimbari. Reducerea TVA la produsele de panificatie, taxarea inversa la livrarea de energie sau taxarea inversa la cereale sunt doar cateva din ele.
Avocatii Nexia au comentat impactul pe care il au cele noi modificari ale Codului Fiscal asupra mediului de afaceri din Romania:
TVA redus la produsele de panificatie
Masura a fost adoptata de Guernul de la Bucuresti la inceputul saptamanii trecute si are ca scop reducerea evaziunii ficale in domeniul moraritului si panificatiei, estimata la 70-80% din total.
„Masura este una binevenita pentru o anumita categorie de populatie, insa este greu de crezut ca va deservi scopului declarat si anume combaterea evaziunii fiscale in aceasta zona. O persoana care are un comportament evazionist este putin probabil sa si-l schimbe de buna voie. Un evazionist este evazionist si la 24% si la 9%”, considera Luminita Ristea, partener CRG NEXIA.
In plus, avocatul Nexia este de parere ca marii retaileri sunt cei care vor avea de castigat de pe urma acestei reduceri pentru ca vor atrage mai multi clienti in magazine cu un pret mai mic.
Taxarea inversa la livrarea de energie si la transferul de certificate verzi
Guvernul a decis, la inceputul lunii iunie, sa amane acordarea unui certificat din cele doua alocate productiei de energie eoliana pana in 2017.
In plus, autoritatile au decis ca livrarile de energie catre comercianti si tranzactiile cu certificate verzi vor fi incluse in sistemul de taxare inversa, unde taxa pe valoarea adaugata este aplicata la finalul lantului comercial, pentru combaterea evaziunii fiscale si eliminarea problemelor de lichiditati ale operatorilor.
„Masura este in principal, un avantaj acordat anumitor contribuabili care activeaza in sectorul energiei prin facilitarea unui flux de numerar mai „fluid”, fara indisponibilizarea unor sume de bani ce urmeaza sa fie rambursate de catre stat. Aceasta masura vine sa mai „indulceasca” situatia pentru companiile din acest sector, care au fost destul de afectate de schimbarile aduse de Ordonanta 57/2013 in ceea ce priveste reducerea numarului certificatelor verzi pentru fiecare megawatt produs din surse regenerabile si impactul asupra credibilitatii finantatorilor”, precizeaza Luminita Ristea.
Potrivit avocatei, prin noua masura propusa pentru Codul Fiscal se va da o gura de oxigen industriei, prin faptul ca acei producatori de energie electrica care indeplinesc criteriile din Ordonanta vor benficia de regimul de taxare inversa.
„Pe langa avantajul pe care il aduce contribuabilului in zona de cash-flow, aceasta prevedere va avea ca efect si combaterea evaziunii fiscale pe lant, pentru ca nu se va mai colecta TVA si, deci, se vor opri rambursarile ilegale de TVA. Este important de stiut ca aceasta prevedere se va aplica limitat doar pentru doua categorii de contribuabili din zona de livrare si transfer, si nu pentru toata piata. Este o solutie inteligenta pentru piata, care vine in avantajul contribuabililor cinstiti care lucreaza corect si care ii va ajuta mult in zona de cash-flow”, precizeaza Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii membru NEXIA.
Livrarea de cereale si plante tehnice va beneficia de taxare inversa pana la 31 mai 2014
Guvernul a cerut autoritatilor de la Bruxelles continuarea sistemului de taxare inversa pentru livrarea de cereale cu inca un an.
„Observam ca si in sectorul agricol se continua aceeasi politica exact ca in cazul energiei in ceea ce priveste taxarea inversa, tocmai pentru a reduce evaziunea fiscala. Chiar daca statul nu mai incaseaza TVA prin acest sistem, bugetul este protejat de cei care solicita rambursari de TVA, prin operatiuni fictive”, precizeaza Dinu Petre.
Noi bunuri vor fi purtatorare de accize
Autoritatile au anuntat cresterea accizelor la alcool, produse de lux si bijuterii pentru a compensa pierderile generate bugetului de stat de reducerea TVA la paine cu 15%.
„Explicatia introducerii unor noi produse pe lista accizabilelor poate sta in faptul ca reducerea TVA la paine trebuia completata cu o masura care sa acopere scaderea potentiala a incasarilor la buget. Asa cum am mai spus, bugetul functioneaza pe principiul vaselor comunicante. Daca iei dintr-un loc, va trebui sa acoperi acea gaura din alta zona de colectare pentru echilibrarea bugetara”, considera Luminita Ristea.
Sursa: business24.ro