Ce surse de finantare pot accesa firmele tinere intr-un sistem bancar anchilozat
Postat de Fastimo in iul. 5, 2013 in Uncategorized | 0 comentarii
Un antreprenor din Romania, care vrea sa-si „creasca” afacerea intampina mari dificultati in gasirea unei surse de finantare, mai ales daca se afla la inceput de drum.
Bancile sunt reticente la la proiectele antreprenorilor, astfel ca acestia din urma se vad nevoiti sa caute alte surse de finantare pentru dezvoltarea afacerii. Pe lista unor eventuale solutii se numara: ajutoarele de minimis de la stat, fondurile europene sau incubatoarele de afaceri.
Business24 a analizat posibilitatile de finantarea pentru dezvoltarea unei afaceri care nu are mai mult de un an pe piata:
Fonduri nerambursabile
O prima varianta de finantare este ajutorul de minimis de la stat in valoare de 200.000 de euro. Acesta se adreseaza companiilor care sunt deja pe piata si au nevoie de finantare pentru investitii si dezvoltare. Cel mai important avantaj al programului este acela ca o firma poate obtine o infuzie de capital de pana la 200.000 de euro, bani care sunt nerambursabili.
In plus, pot aplica la acest tip de finantare companii din diverse domenii, existand restrictii doar asupra firmelor care activeaza in sectorul agricol, transport rutier si sectorul carbunelui.
Totusi, aceasta masura de finantare prezinta si dezavantaje. In primul rand, finantarea se acorda pe principiul „primul venit, primul servit” si banii ajung doar pentru aproximativ 500 de proiecte. In plus, startul pentru o astfel de finantare se da in 2014.
Fondurile europene
O alta solutie de finantare viabila pentru societatile comerciale sunt fondurile europene. Companiile au la dispozitie un program destinat cu precadere mediului privat si care urmareste cresterea competitivitatii. Linia de finantare pusa la dispozitia companiilor de UE este de 2,5 milioane de euro si vizeaza cele mai „acute” probleme ale antreprenorilor. Axele programului sunt:
1 – Un sistem inovativ si eco-eficient de productie;
2 – Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate;
3 – Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public;
4 – Cresterea eficientei energetice si a sigurantei in aprovizionare, in contextul combaterii schimbarilor climatice;
5 – Asistenta Tehnica.
Desi constituie o oportunitate de a obtine finantare pentru dezvoltarea afacerii si implicit cresterea competitivitatii firmelor romanesti, o astfel de solutie de finantare are si foarte multe dezavantaje.
In primul rand, documentatia stufoasa care trebuie depusa pentru a accesa finantarea europeana ar putea constitui un impediment pentru antreprenorii aflati la inceput de drum.
In plus, in prezent, finantarea pentru POS CCE este blocata. Desi ministrul delegat pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, Maria Grapini, in subordinea careia se afla autoritatea de management pentru acest program, a declarat ca fondurile ar putea fi deblocate in luna iulie a acestui an, exista si riscul ca acest lucru sa nu se intample.In acest caz, procesul s-ar putea prelungi foarte mult timp.
Incubator de afaceri
Incubatoarele de afaceri si clusterele sunt termeni necunoscuti pentru cei mai multi dintre antreprenorii romani, chiar daca ele sunt folosite de zeci de ani in Occident. Ele pot fi o solutie de a „creste” un business, intrucat asigura atat mijloace de finantare, cat si alte elemente de sprijin pentru firme: cursuri de specializare, sediu sau consultanta juridica.
In Romania exista doua tipuri de incubatoare de afaceri: cele din orasele mari functioneaza in parcurile industriale, iar cele din orasele mici ca centre de afaceri.
Pana in prezent, incubatoarele de afaceri din Romania au ajutat business-uri din cele mai diverse domenii de activitate: de la confectii, la scoala de scafandri, studio de radio sau fabrica de cartoane.
Bancile, ultima solutie
Bancile se intrec in oferte pentru intreprinderile mici si mijlocii. Pun la bataie zeci de milioane de euro pentru credite cu dobanda fixa de pana la 9%. Pe lista jucatorilor interesati de finantarea IMM-urilor se numara Unicredit Tiriac Bank, BCR si Raiffeisen.
Totusi, o companie care are mai putin de un an de activitate, dar care se dovedeste profitabila si are nevoie de fonduri pentru dezvoltare, se confrunta cu reticenta bancilor. De cele mai multe ori, bancile aleg afaceri stabile din domenii in care un antreprenor nu poate sa dea gres pentru a le sustine.
Sursa: business24.ro