Casele inteligente prind teren in Romania
Posted by Fastimo on dec. 14, 2012 in Uncategorized | 0 comments
Constructiile sustenabile si eficienta energetica au fost temele unei conferinte de specialitate desfasurate luni, la Sfantu Gheorghe, la initiativa Camerei de Comert si Industrie (CCI) Covasna.
In cadrul acestui eveniment, au fost prezentate o serie de concepte si modele din aceste domenii, precum casele cu acoperisuri verzi, respectiv acoperite cu vegetatie, casele construite din baloti de paie, casele subterane ori cele inteligente, anunta Agerpres.
Specialisti veniti din Ungaria au vorbit despre eficienta granulelor de sticla ca alternativa la izolarea termica, despre fotobioreactoarele cu alge, precum si despre reutilizarea asa-zisei „ape gri”, provenita de la dusuri, spalarea vaselor sau a rufelor care poate fi filtrata si reutilizata.
Daniel si Ramona Barbu Mocanescu, doi tineri arhitecti din Bucuresti, au prezentat avantajele folosirii balotilor de paie la construirea zidariei unei case.
Pe langa faptul ca o astfel de locuinta este ieftina si se ridica foarte rapid un alt avantaj il reprezinta faptul ca materialul folosit este un foarte bun izolator termic si fonic si este suta la suta natural, lucru deloc de neglijat pentru sanatatea locatarilor.
Potrivit acestora, o astfel de casa ridicata pe o fundatie de beton si o structura de lemn in care s-au montat baloti de paie foarte bine compactati, tencuita corespunzator este la fel de rezistenta ca una din caramida sau BCA.
Cei doi arhitecti construiesc o astfel de casa din paie pentru un client dintr-o localitate aflata intre Calarasi si Oltenita.
„Practic folosim materiale traditionale, descoperite in urma cu mii de ani, dar puse in practica cu tehnologia actuala (…) Costul unei astfel de case ar fi in jur de 150-180 de euro metrul patrat la cheie, dar desigur pretul variaza in functie de finisaje (…) Peretii din baloti acoperiti cu tencuieli naturale sunt ecologici, siguri la cutremure, izoleaza termic si fonic foarte bine, practic echivaleaza cu un perete de BCA de 25 de centimetri plus o izolatie de polistiren de 20 de centimetri”, a declarat Daniel Barbu Mocanescu, fondatorul Neuron Arh Design din Bucuresti.
Potrivit normelor europene, pana in anul 2020, fiecare tara membra trebuie sa scada cu 20% consumul de energie.
Sursa: business24.ro
Share