Casa Dom

Domul este o parte dintr-o sfera. Suprafata acesteia este alcatuita din poligoane regulate - de cele mai multe ori triunghiuri echilaterale, dar pot fi si pentagoane sau hexagoane.

Contact

Structura semisferica ii permite sa ocupe o arie mica pe teren, in vreme ce spatiul interior este foarte mare (ca idee, un dom cu diametrul de 12.5 m se traduce prin 200 mp utili).

Aceasta forma ii garanteaza si o rezistenta iesita din comun. Astfel, desi e construit din lemn, domul suporta vânturi de peste 350 km/h (nu ajungeti aici nici daca puneti doua furtuni la un loc), si cutremure de 8,5 grade pe scara Richter! Nici nu-i de mirare, daca luati in socoteala faptul ca e vorba de o dubla ranforsare, structura in dubla traversa, cu ziduri structurale de grosime minima – 40 cm.

Greutatea structurii este mica, deci nu se impune o fundatie solida. De fapt, domul nici nu reclama fundatie de beton. De asemenea, aceasta forma se traduce prin lipsa colturilor, ceea ce inseamna o completa folosire a spatiului interior, dar si posibilitatea de a pune ferestre oriunde doriti, intr-unul dintre poligoanele componente ale suprafetei.

Toate elementele din lemn sunt marcate, fungicizate si ignifugate in conformitate cu normele UE (ignifugare solicitata, minim 1 ora).

De aici rezulta alte doua avantaje: o lunga garantie a structurii, de 25 de ani, si o perioada estimata (prin testari de tip INCERC) de viata pe masura, de 50 de ani.

 
Share

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.casamea.ro