Bucataria Feng Shui

Contact

Mai multa sanatate sau mai multa bunastare. Pentru oricare dintre cele doua dorinte nu trebuie sa te uiti mai departe de bucatarie. De aici pornesc fluxurile de energii bune in viata, conform traditiilor Feng Shui, iar o mica schimbare in bucatarie poate readuce echilibrul de care ai nevoie.

Ghidul incepatorului in Feng Shui

Traditia chineza spune  ca daca iti asezi casa pe locul potrivit vei trai o viata plina de multumire, fericire si bunastare. De la practicile Feng Shui de acum mii de ani si pana acum, unele lucruri s-au mai schimbat. Feng Shui cunoscut acum e, de fapt, unul New Age. Indiferent de curent …baza e, insa, aceeasi.BUCATARIE FENG SHUI

Conceptul de Yin si Yang este in continuare important in Feng Shui. Cele doua sunt aspecte primare ale fortei Chi (qi). Yin e principiul feminin al naturii, vazut astfel ca pasiv si slab. Yang e principiul masculin al naturii si privit ca activ si puternic. Fiecare punct cardinal (N,E,S,V) si cele intermediare (NE,SE,SV,NV) au o energie aparte, iar amplasarea diferitelor obiecte nu se face la voia intamplarii. Fiecare din cele cinci elemente primordiale: Foc, Pamant, Apa, Metal sau Lemn are o influenta anume asupra unei zone a casei sau a camerei si fiecare poate stimula sau amplifica un aspect al vietii.

Bucatarie in stil Feng Shui

Bucataria este considerata in traditia chineza inima casei, locul unde intreaga familei se strange pentru a gati, a manca si a socializa. Aici se strang prietenii, aici se nasc discutii si planuri, aici se mananca cea mai buna mancare. Este unul din locurile casei care are nevoie de atentie speciala pentru ca este cea care hraneste nu doar trupul, ci si sufletul si influenteaza direct sanatatea si starea de bine a intregii familii. Si cum intotdeauna exista un schimb de energii intre noi si mediul din jur, o bucatarie in stil Feng Shui asigura si buna dispozitie a bucatarului care gateste, iar asta se va vedea in mancarea de pe masa.

In cultura chineza, cantitatea de mancare ce se gaseste in casa este asociata cu bunastarea. De aceea este bine ca frigiderul si camara sa fie mereu pline, ca sa iti mearga bine. Cu cat este mai ordonata si mai curata, cu atat energia Chi (qi) va putea sa circule mai usor prin locuinta ta.

Ca sa nu pierzi aceste flux pozitiv se spune ca nu e bine sa iti pozitionezi bucataria nici la intrarea in casa, dar nici in cel mai indepartat capat. Ei bine, nu se poate intotdeauna sa ne potrivim cu ceea ce spun chinezii, pentru ca in blocurile comuniste parca toata lumea s-a inteles sa fac bucatarii mici, inghesuite, imediat dupa usa de la intrare. Iar daca nu ai sansa sa iti proiectezi propria casa, nu iti ramane decat sa te bazezi pe alte trucuri Feng Shui ca sa intorci energiile spre bucataria ta.

Cum sa iti faci o bucatarie Feng Shui?

  • Pune multe surse de lumina de mai multe intensitati, in aceasta camera. Ai grija sa fie mereu curata si primitoare.
  • Nu iti aglomera in bucatarie toate electrocasnicele pe care le gasesti pe piata. Foloseste-le pe cele esentiale, iar daca e ceva stricat, repara sau, in cel mai rau caz, arunca. Astfel de obiecte strica fluxul de energie buna.
  • Nu lasa cosul de gunoi sa se umple, pentru a nu lasa fluxul energiilor bune sa stagneze
  • Decoreaza  bucataria cu flori sau plante de apartament pentru a aduce mai mult energie in bucatarie
  • Aseaza-ti aragazul astfel incat sa poti vedea in timp ce gatesti usa bucatariei, iar daca asta nu se poate, pune o oglinda deasupra lui astfel incat sa reflecte intrarea. Mai important decat atat este sa nu lasi niciodata aragazul murdar. Este elementul din bucatarie care simbolizeaza prosperitatea si bunastarea, asa ca niste stropi de sos sau cafeaua data in foc iti pot strica din start echilibrul.
  • Aseaza aragazul, frigiderul si chiuveta in colturi diferite ale bucatariei, astfel incat trasand o line intre ele sa formezi un triunghi. Este cel mai simplu mod de a separa elementele apa si foc intre ele, pentru ca se spune ca niciodata nu trebuie sa stea alaturate.
  • Alege mobilier din lemn. Cel din metal este asociat cu restaurantele fast-food si nu te incurajeaza sa petreci timp si energie acolo.

Culorile sunt cele care iti influenteaza starea

Fiecare are alte gusturi, dar cu exceptia rosului si negrului admise doar pentru accesorii, orice alegere e permisa in functie de asteptarile pe care le ai.

  • Albul este culoarea puritatii si poate ajuta si la scaderea in greutate
  • Albastrul este si el indicat pentru cei care vor sa slabeasca
  • Galbenul, dar si bejul sau alte nuante de pamant incita la discutii si socializare
  • Verdele este cel care asigura o digestie mai buna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: foodstory.ro