BNR taie dobânda pentru a ajuta creditarea. Statul, primul câştigător

BNR taie dobânda pentru a ajuta creditarea. Statul, primul câştigător

Analiştii aşteaptă dobânzi mai mici la credite, noi minime istorice la randamentele titlurilor de stat și chiar o evoluție relativ stabilă a leului, în ciuda turbulențelor externe, în urma deciziei BNR

Pentru a doua oară consecutiv, BNR a tăiat dobânda de politică monetară, aceasta coborând la minimul istoric de 4,5%. „Perspectivele inflaţiei sunt ajutate de anul agricol bun, precum şi de introducerea legislaţiei pentru reducerea TVA la produsele de panificaţie. Considerăm că impactul direct al deciziei BNR va fi însă limitat“, spune Mihai Pătrulescu, senior economist Unicredit. Mugur Isărescu crede că în lunile următoare am putea avea chiar inflație negativă, datorită scăderii TVA-ului, dar și efectului de bază (anul trecut au crescut prețurile alimentelor).

Primul câștigător al deciziei de reducere a dobânzii-cheie a fost statul. La o zi după decizia BNR, dobânda la care s-au împrumutat Finanțele de la bănci a scăzut cu 0,25%. După cum explică economistul ING Bank, Mihai Țânțaru, randamentele la titlurile de stat vor coborî spre noi minime istorice. El crede, de asemenea, că pe final de an am putea asista la o scădere a dobânzii pe trei luni la creditele de pe piața monetară la nivelul de 3,9% sau chiar mai jos. „Probabil, în câteva luni, vom vedea şi efectul asupra dobânzilor la creditele şi depozitele în lei, însă efectele în economia reală se vor vedea într-o perioadă mai lungă de timp“, a declarat Florentina Cozmâncă, economist-șef RBS. Mihai Țânțaru este la rândul său sceptic în privința îmbunătățirii creditării, în ciuda ratelor de dobândă foarte mici.

„O revenire a creditării depinde foarte mult de reluarea consumului intern. În condițiile în care perspectivele de reluare a angajărilor emise de companii s-au înrăutățit, iar veniturile angajaților din mediul privat sunt la minimum înregistrat în ultimii zece ani, cei doi indicatori – consumul intern și reluarea creditării – au puține șanse să se transforme  dintr-un cerc vicios într-unul virtuos“, a declarat Țânțaru.

Leul se poate aprecia pe final de an

Reducerea mai pronunțată a dobânzii-cheie (analiștii o văd la 4%-4,25% la sfârșitul anului) va fi favorabilă evoluției randamentelor la titlurile de stat. Acest fapt ar putea ajuta cursul de schimb, așa cum s-a întâmplat și la începutul anului. De altfel, analiștii financiari sunt de părere că anul acesta nu va fi unul de depreciere. Din contră, a doua zi după anunțarea tăierii dobânzii BNR leul s-a apreciat, iar majoritatea analiștilor (ING Bank, Unicredit, Raiffeisen Bank) văd un curs de 4,40 lei pentru un euro la sfârșitul anului.

În concluzie, o relaxare a politicii monetare ar putea ajuta evoluția leului. Pericolele vin însă din mediul extern, de la deciziile FED și creșterile economice sub așteptări ale unor țări, cum este China.

Tocmai de aceea, guvernatorul BNR a ținut să precizeze că, „știind cât este de sensibil cursul pentru agenții economici din România, nu am lăsat cursul liber pentru a nu fi expus migrației fluxurilor de capital generate de incertitudinile externe. Chiar dacă mulți au spus că este neortodox“. El a precizat că în luna iulie rezerva valutară a crescut cu un miliard de euro și pe fondul acestor cumpărări de valută. Isărescu a arătat că rezerva BNR a ajuns acum la o dimensiune care îi permite astfel de intervenții, menite să oprească fluctuații prea mari ale leului.

Ne așteptăm ca BNR să scadă până la nivelul de 4% dobânda de politică monetară în următoarele două ședințe din 2013.  
Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen Bank

Se dorește atingerea unor rate de dobândă similare pentru creditele în lei și în euro… Iar rezervele minime obligatorii sunt la un nivel înalt.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României

 

 

 

 

 

 


Share
 

 

 

 

 

Sursa: capital.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *