Bancile se vor orienta catre creditarea in lei – Oficial BCR

Bancile se vor orienta catre creditarea in lei – Oficial BCR

Bancile se vor orienta catre creditarea in lei, chiar daca isi vor mentine ofertele in euro, tendinta care se poate contura semnificativ in prima parte a anului 2013, a declarat pentru NewsIn sefa Credite Garantate la BCR, Ioana Mihai.

„Primul pas in favoarea creditarii in lei a fost facut de Banca Nationala a Romaniei, prin modificarile impuse prin Regulamentul 24/2011 si in prezent se observa si in piata o promovare mai intensa a creditelor in lei. Pasul facut de BCR nu face decat sa intareasca acest mesaj si suntem increzatori ca ceilalti competitori, chiar daca vor mentine sau nu ofertele in euro, vor urma totusi aceasta tendinta, care este cea mai potrivita pentru consumatori. Aceasta tendinta s-ar putea contura semnificativ in urmatorul semestru”, a mentionat Ioana Mihai.

Banca Comerciala Romana a anuntat in octombrie ca si-a adaptat oferta de creditare la tendintele pietei si ale cadrului de reglementare privind protejarea clientilor, lansand o noua oferta de imprumuturi garantate in lei destinata cumpararii, modernizarii sau constructiei de locuinte (Casa Mea) ori pentru nevoi personale (Maxicredit).

Sefa Credite Garantate in cadrul BCR a mai spus ca sursele de finantare pentru credite in lei pot sustine o revenire a creditarii imobiliare in lei. „Aceasta revenire depinde, cum am precizat, de evolutia pietei (prin ofertele de creditare promovate de competitori) si a preturilor la locuinte. Piata isi va gasi un echilibru intre ofertele cu dobanda mai scazuta, dar avans mult mai ridicat in euro si ofertele cu dobanda mai ridicata, dar avans semnificativ mai scazut in lei”, a mai spus Ioana Mihai.

Aceasta a precizat ca volumul creditelor noi acordate de Banca Comerciala Romana va scadea pana la jumatatea lui 2013, odata cu orientarea bancii catre creditarea in lei, dar scaderea nu va fi spectaculoasa si va depinde si de evolutia pietei in contextul creditarii in moneda nationala.

„In ceea ce priveste volumul vanzarilor noi, acestea vor inregistra o scadere in perioada urmatoare (pana la jumatatea anului 2013), insa scaderea nu va fi spectaculoasa si va depinde si de evolutia pietei in contextul creditarii in lei. Cel mai important aspect de luat in seama este acela ca in ultimii trei ani creditarea ipotecara s-a bazat aproape integral pe programul Prima Casa oferit in euro. Ponderea creditelor Prima Casa in euro va detine inca o proportie semnificativa in portofoliile de credite ipotecare ale bancilor. Continuarea de catre BCR a programului Prima Casa, insa in lei, prin plafonul suplimentar acordat de 45 milioane euro, va contribui totusi la orientarea clientilor catre credite in lei”, a mai spus Ioana Mihai.

Bancile sunt orientate catre creditarea in euro, acomodarea cu oferta in lei va dura o perioada

Sefa Credite Garantate la BCR a subliniat ca piata este orientata catre creditarea in euro si „probabil acomodarea cu oferta in lei va dura o perioada”.

„Pe de alta parte, programul Prima Casa, care a dominat creditarea ipotecara in valuta din ultimii ani, va inceta la finalul anului 2012. Creditul in lei va fi mai usor de accesat datorita nivelului semnificativ mai redus al avansului (15% fata de 25% pentru creditele in valuta), iar aceasta conteaza decisiv pentru tinerele familii care doresc sa isi cumpere o casa prin credit, dar care nu au avut ragazul sa economiseasca sume semnificative pentru avans”, a mai spus Ioana Mihai.

Potrivit acesteia, decizia privind orientarea bancii catre creditarea in lei face parte din noua strategie BCR de a acorda credite clientilor in moneda in care isi incaseaza veniturile.

„Pe termen lung exista probabilitatea reala ca dobanda creditelor in lei sa scada, iar a celor in euro sa creasca, astfel incat creditele in lei sa devina mai ieftine, ceea ce va avantaja bancile mari precum BCR, care detin resurse substantiale de sustinere a creditarii in lei precum si o retea ampla de sucursale prin intermediul careia sa distribuie aceasta oferta”, a mai spus sefa Credite Garantate din cadrul BCR.

In ceea ce priveste depozitele, Ioana Mihai a precizat ca „BCR este deja cea mai mare banca pe piata economisirii” si isi va concentra eforturile pentru a-si consolida portofoliul de resurse.

 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro
Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *