Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor: „Putem începe acţiuni în interes colectiv împotriva băncilor”

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor: „Putem începe acţiuni în interes colectiv împotriva băncilor”

Asociaţia responsabilă pentru demararea acţiunilor în interes colectiv ar putea să-şi îndeplinească această atribuţie în viitor, dacă vor fi depuse plângeri din partea consumatorilor români, inclusiv în privinţa clauzelor abuzive din contractele de credit.

 

 

O directivă europeană transpusă în legislaţia românească ar putea duce la eliminarea practicilor abuzive ale comercianţilor, inclusiv în privinţa clauzelor în neregulă din contractele bancare.

Hotărârea de Guvern 1553/2004 spune că asociaţiile de consumatori abilitate trimit sesizări către autorităţile competente, după ce încearcă în prealabil să rezolve pe cale amiabilă cu comerciantul problemele sesizate. În România, doar Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) – o asociaţie cu 25.000 de membri simpatizanţi – este înscrisă de guvern pe lista trimisă Comisiei Europene ca fiind organizaţia abilitată să iniţieze acţiunile în interes colectiv. În cazul clauzelor abuzive din contracte, autoritatea competentă este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). ANPC trebuie să rezolve în 30 de zile sesizările venite de la APC, perioadă în care poate dispune toate măsurile în vederea încetarii, limitării sau înlăturarii efectelor produse prin practica ilicită, în regim de urgenţă. Procesul a fost descris în acest articol.

Doar că hotărârea de guvern la care facem referire nu a fost şi aplicată până acum.
ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu oficialii APC, la sediul asociaţiei, despre motivul pentru care nu a fost utilizată această HG până acum şi dacă ar putea să o folosească în viitor.

Cei de la APC spun că au trimis şi până acum reclamaţii venite din partea consumatorilor către ANPC, dar că nu au invocat niciodată temeiul HG 1553/2004, deşi ştiau de existenţa actului normativ. Aşa au procedat şi la momentul apariţiei OUG 50/2010, precum şi în alte domenii, susţin aceştia.

Fără iniţierea acţiunii sub titlul acestei HG, ANPC nu poate cere comercianului în cauză să elimine abuzurile faţă de toţi clienţii, ci doar pentru cei care au făcut sesizarea. Astfel, sutele de procese deschise de către ANPC împotriva mai multor bănci din România nu au adus elminarea clauzelor abuzive pentru toţi clienţii afectaţi de ele, ci doar pentru cei care au făcut sesizările, deşi contractele sunt preformulate.

Într-un raport al CE, prezentat de ECONOMICA.NET aici, se arată că au existat peste 5.600 de acţiuni în încetare la nivelul UE, în domenii precum telecomunicațiile, domeniul bancar și investițiile, turismul și pachetele de servicii turistice. Practica ilegală cea mai des întâlintă a fost aceea a inserării de clauze abuzive în contracte. Milioane de consumatori au beneficiat de pe urma acestor acţiuni.

Oficialii APC spun că pentru viitor iau în considerare iniţierea unor astfel de acţiuni în încetare în privinţa clauzelor abuzive din contractele bancare, dacă vor exista sesizări de la consumatori.

„Dacă avem suficiente reclamaţii de la consumatori, dacă avem suficiente reclamaţii împotriva băncilor, atunci putem începe o acţiune de acest tip. De ce nu?”, spune Costel Stanciu, preşedintele asociaţiei care şi-a început activitatea în 1990, una dintre primele din domeniul protecţiei consumatorilor.

„Oamenii pot să vină, să trimită sesizări. Noi o să luăm legătura cu banca respectivă, şi apoi cu ANPC, dacă nu se rezolvă (…) Ca experiment, va fi interesant şi pentru noi”, adaugă Stanciu.

În Austria, de pildă, printr-o astfel de acţiune băncile au fost constrânse să renunţe la practica de a creşte comisionul de cont curent cu rata inflaţiei, aşa cum era stipulat în cazul tuturor contractelor de acest tip.

Stanciu avertizează că succesul nu este garantat şi că un astfel de proces iniţiat de APC şi purtat apoi de ANPC ar putea fi respins în instanţă, chiar dacă în cele mai multe cazuri soluţiile pe speţe similare au fost favorabile clienţilor.

„Într-un final am putea încerca, dar nu ştim care este finalitatea. Poţi să ajungi în instanţă şi să pierzi, pe clauze care au fost declarate abuzive până acum”, spune Stanciu. „Oamenii trebuie să ştie că nu vom elimina abuzurile într-un an sau doi. Este o bătălie de lungă durată”, adaugă acesta.

Preşedintele APC mai susţine şi că există mai multe neclarităţi în privinţa efectelor pe care le-ar putea avea o astfel de acţiune în interes colectiv.

„Să spunem că se obţine acea hotărâre în interes colectiv, de unde ştim numărul de clienţi afectaţi? (…) Nu ştim nici cine va aplica sentinţa judecătorească”, adaugă Stanciu.

Hotărârea va avea efecte doar pentru viitor, astfel că oamenii vor trebui să deschidă acţiuni individuale pentru a-şi recupera prejudiciul din urmă. Cu toate acestea, oficialii APC admit că e mai bine decât să nu se întâmple nimic.

Banca la care sunteţi client are practici incorecte? Sunteţi afectaţi de clauze ce pot fi considerate abuzive? Puteţi trimite sesizarea către APC.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

 

 

 

 

 

Sursa: economica.net

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *