America este GATA DE RĂZBOI în Siria. Casa Albă invocă PRECEDENTUL KOSOVO pentru o campanie militară fără mandat ONU. Ce va face Rusia

America este GATA DE RĂZBOI în Siria. Casa Albă invocă PRECEDENTUL KOSOVO pentru o campanie militară fără mandat ONU. Ce va face Rusia

Consilierii pe probleme de securitate ai preşedintelui american Barack Obama examinează posibilitatea folosirii atacului SUA în Kosovo, din 1999, ca un precedent în cazul unei eventuale intervenţii armate americane în Siria fără mandat din partea Naţiunilor Unite, după recentul atac de la Damasc în care se presupune că s-au utilizat arme chimice, notează The New York Times.

În condiţiile în care este foarte probabil un veto din partea Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la o eventuală intervenţie militară externă în Siria, liderul de la Casa Albă încearcă să găsească o soluţie care să ocolească Naţiunile Unite, deşi el a avertizat că pentru acest lucru ar fi nevoie de o coaliţie internaţională solidă şi de justificare legală.

“Dacă SUA recurg la atacuri în alte ţări fără un mandat ONU şi fără dovezi clare care pot fi prezentate, atunci se pune întrebarea dacă o astfel de opţiune ar avea susţinere juridică internaţională şi dacă dispunem de coaliţia care să pună în practică acest scenariu”“, a declarat Obama într-un interviu pentru canalul CNN, primul său comentariu după atacul sângeros produs miercuri în două cartiere de la periferia Damascului.

Kosovo este un precedent evident pentru liderul de la Casa Albă, întrucât ca şi în Siria au fost ucişi civili, iar Rusia are legături vechi cu autorităţile guvernamentale acuzate de abuzurile respective.În anul 1999, preşedintele Bill Clinton a folosit susţinerea NATO şi motivul necesităţii protecţiei populaţiei vulnerabile pentru a justifica 78 de zile de bombardamente aeriene asupra poziţiilor sârbe din Kosovo.

Pentagonul este pregătit să pună în aplicare o intervenţie militară în Siria, dacă preşedintele Barack Obama va ordona acest lucru, a afirmat astăzi secretarul american al Apărării , Chuck Hagel, potrivit Reuters.

Hagel a reiterat afirmaţiile Casei Albe conform cărora SUA încă investighează presupusa utilizare de către guvernul sirian a unor arme chimice împotriva civililor. În acelaşi timp, a precizat că armata americană, care îşi repoziţionează forţele navale în Marea Mediterană pentru a-i da preşedintelui opţiunea unei lovituri armate, este pregătită să acţioneze dacă i se cere.

„Preşedintele Obama i-a cerut Departamentului Apărării să pregătească opţiuni pentru toate eventualităţile. Am făcut acest lucru şi suntem gata să punem în aplicare orice opţiune, în cazul în care acesta (Obama) decide asupra uneia din aceste opţiuni”, a afirmat secretarul Apărării într-o conferinţă de presă la Kuala Lumpur, în cadrul unei vizite de o săptămână în Asia.

Rusia s-a opus ferm unei recurgeri la forţă în Siria, unde comunitatea internaţională cere ca ONU să poată ancheta cât mai curând presupusele acuzaţii la adresa regimului sirian privind recurgerea la atacuri cu armă chimică în apropiere de Damasc. Moscova susține că, cel mai probabil, atacul de miercuri a fost un răspuns dat de regimul de la Damasc provocărilor lansate de rebeli.

Sursa: EVZ.ro


Share

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *