Amenajarea unui balcon mic

Contact

Amenajarea balcoanelor din cadrul apartamentelor de bloc poate ridica probleme datorita dimensiunilor mici si a suprafetelor, de cele mai multe ori, dreptunghiulare, care rezulta in spatii inguste, greu de abordat si accesat.1

Desi scopul initial al balconului era acela de a avea o „portita” catre spatiului exterior, unde sa te poti relaxa, in lipsa unei gradini, acesta a devenit de-a lungul timpului multifunctional, fiind transformat sau, mai bine zis, integrat in restul locuintei sub forma de mini-bucatarie sau mini-birou. De asemenea, exista situatii in care se doreste o extindere a living-ului sau chiar a dormitorului, caz in care se apeleaza la desfiintarea balconului, in special daca acesta este mic si nu poate servi altului scop.

Desi, la prima vedere, o suprafata ingusta nu iti ofera prea multe variante de amenajare, exista solutii si pentru spatiile mici, pentru ca tu sa beneficiezi de aproximativ acelasi confort ca si in locuinta.2

Astfel, din punct de vedere al finisajelor, sunt recomandate culorile deschise care vor crea senzatia de mai mult spatiu. De exemplu, in cazul peretilor, alegeti vopsea in culori neutre, pastelate, lambriuri in nuante de alb, crem sau bej, dar si caramida pe care o puteti vopsi/varui in aceleasi culori mai sus mentionate. Totodata, faianta este o alta solutie, una durabila, datorita rezistentei materialului in timp. In plus, este usor de intretinut si curatat.

In ceea ce priveste pardoseala, „regula” culorilor deschise trebuie respectata si in acest context. Exista o multime de finisaje precum parchet, gresie sau piatra, finisaje pe care le alegeti in functie de stilul de amenajare. Insa, fiind vorba de un spatiu exterior care se presupun ca trebuie sa ne aduca mai aproape de natura, optati pentru o pardoseala mai „calda”, asa cum este deckingul de piscina. Acesta este rezistent la intemperii si ofera acel look natural mult ravnit atunci cand vine vorba de spatii de relaxare outdoor in mijlocul orasului.3

Mai departe, elementele nelipsite dintr-un balcon sunt: florile/plantele, masuta de cafea si scaunele sau canapeaua. Toate acestea contribuie la oaza de relaxare pe care ne dorim sa o obtinem prin amenajarea balconului. Cum le putem imbina astfel incat sa arate bine?AMENAJARE BALCON (5)

In primul rand, florile/plantele sunt accesorii nelipsite din casele noastre si asta este un lucru bun. Insa, atunci cand ai un balcon mic, ele il pot incarca mai mult decat ai crede. Asadar, opteaza pentru plante micute, pentru o gradina verticala sau pentru ghivece suspendate. Toate acestea iti vor salva din spatiu.

Referitor la piesele de mobilier, daca balconul este ingust, scaunele si masutele rabatabile sau superpozabile reprezinta unica solutie. Sunt folositoare si usor de depozitat cand nu aveti nevoie de ele sau pe timpul anotimpurilor reci. Iar daca te bucuri de putin mai mult spatiu, poti aduce chiar o mica canapea care se va dovedi mai confortabila decat predecesoarele sale. Bancutele din lemn sunt si ele potrivite, in special daca stilul de amenajare este de inspiratie rustica sau country-chic. Ar mai fi de mentionat faptul ca mobilierul cel mai potrivit pentru o astfel de amenajare este cel de exterior, fie el din lemn, fier forjat, fibre naturale – rattan, rachita sau imitatii ale acestora.

Si cum in orice incapere ai nevoie de spatii de depozitare, pe balcon, politele reprezinta o optiune practica. Le puteti monta pe perete, pana la nivelul tavanului, maximizand cat mai mult spatiul. Pentru a aduce un strop de culoare in balcon, cateva perne decorative, tablouri minimaliste, covoare traditionale sau moderne, sau orice alt accesoriu, vor inviora atmosfera.

Nu in ultimul rand, desi inchiderea balconului este dorita de multi proprietari, trebuie sa luati in vedere ca orice sistem de izolare a spatiului ii va reduce dimensiunile. Astfel, grilajele sunt cea mai buna optiune, fie ele confectionate din fier forjat sau lemn, in functie de preferinte si stilul de amenajare al balconului/locuintei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: casamea.ro