Acoperisul verde te inscrie in curentul ECO

Acoperisurile verzi castiga tot mai mult teren in arhitectura moderna, si nu sunt doar o tendinta estetica, prezentand in acelasi timp avantaje economice si ecologice de necontestat.

Contact

“Speram ca si Romania sa ajunga in cel mai scurt timp in randul tarilor ce adopta acoperisurile verzi, alaturandu-se astfel tendintei mondiale privind folosirea eficienta a resurselor de apa”, afirma Aurelian Pascale, Business Unit Manager Contractors Sika Romania. Acesta a mai adaugat ca acoperisurile verzi nu presupun costuri foarte mari, un metru patrat ajungand la 18-25 de euro, in functie de plantele ce vor fi alese sau de costul de montaj.

Fie ca sunt plane sau inclinate, cu plante mici sau de mari dimensiuni, acoperisurile verzi sunt o metoda de a folosi eficient resursele de apa, de a reduce poluarea din orase, dar si costurile de incalzire si racire a locuintelor.

Spre deosebire de cele clasice, un acoperis verde este alcatuit din partea propriu-zisa hidroizolatoare si partea vegetala, care poate avea diferite adaptari in functie de designul dorit. Pentru crearea unui astfel de acoperis trebuie tinut cont de mai multi factori, insa structura cel mai des intalnita este formata dintr-un strat de suport, o bariera de vapori, un strat de termoizolare si hidroizolare, urmat de unul de protectie si unul de drenaj. Peste toate acestea se poate planta vegetatie, aleasa in functie de suprafata acoperisului sau de inclinatie.

Potrivit specialistilor Sika, acoperisurile verzi se impart in doua mari categorii: intensive si extensive. “Cele extensive sunt destinate plantelor de mici dimensiuni si implicit cu o grosime mica de strat vegetal, in timp ce acoperisurile intensive pot fi montate pentru cultivarea plantelor de dimensiuni mari, precum arbusti, copaci de talie mica, spatii de relaxare, gradini verzi”, a mai adaugat Aurelian Pascale.

Acoperisurile verzi nu sunt doar un trend, alegerea unui astfel de sistem venind cu o serie de avantaje in detrimentul acoperisurilor conventionale.

Unul dintre cele mai importante atuuri de care tin cont proprietarii de locuinte este, fara indoiala, eficienta energetica. Acoperisurile verzi asigura o buna izolare termica pe parcursul intregului an, reducand costurile cu incalzirea sau racirea locuintelor cu pana la 26%.

Un alt avantaj al acoperisurilor verzi este dat de capacitatea plantelor de a absorbi poluarea din aer si de a diminua cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera, efectul de sera fiind, de asemenea, redus. In plus, poluarea fonica este si ea micsorata considerabil.

Nu trebuie neglijat nici aspectul legat de protejarea resurselor de apa. Daca in cazul unui acoperis conventional 75% din apa provenita de la ploi este evacuata prin sistemele de canalizare, prin montarea unui acoperis verde apa este retinuta de plante, oprind astfel  irosirea acesteia, dar si inundatiile din orase.

Avantajele estetice sunt si ele foarte importante cand vine vorba de acoperisurile verzi. “Esteticul contribuie la confortul zilnic al fiecaruia dintre noi, in conditiile in care spatiile verzi sunt total absente in anumite zone urbane. In plus, acoperisurile verzi pot deveni adevarate spatii de recreere si relaxare in mijlocul oraselor”, este de parere reprezentantul Sika Romania. Acesta a subliniat ca, pe piata locala, Sika sustine folosirea eficienta a resurselor de apa si furnizeaza solutii necesare construirii de acoperisuri verzi, avand in portofoliu bariere de vapori, membrane, materiale pentru straturile de protectie, separare, drenaj si filtrare.

 

 

Sursa: casamea.ro
Share