Un virus troian fură bani din conturile utilizatorilor reţelei Facebook. Cum acţionează şi de cine este controlat

Un virus troian fură bani din conturile utilizatorilor reţelei Facebook. Cum acţionează şi de cine este controlat

Experţii avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă un virus ce poate fura informaţii bancare, dar şi bani din conturile utilizatorilor reţelei Facebook. Recent, firma Trend Micro a descoperit virusul informatic postat de un profil fals de Facebook pe numeroase pagini web, printre care şi cea a Ligii Naţionale de Fotbal American (NFL).

Denumit „Zeus”, virusul de tip troian pare să fie controlat de către Russian Business Network, o grupare din Rusia, specializată în infracţiuni informatice, scrie Daily Mail, citat de Mediafax. Virusul a fost descoperit prima dată în 2007, însă în ultima perioadă pare să fie din ce în ce mai activ, existând temeri că milioane de calculatoare sunt infectate cu acesta.

Specialiştii de la Trend Micro susţin că virusul stă ascuns pe numeroase pagini populare de pe Internet şi că este răspândit de către utilizatorii Facebook fără ca aceştia să-şi dea seama.

Atunci când un utilizator Facebook dă click pe link-ul cu virusul troian, acesta se instalează în computer. „Zeus” poate apoi să scaneze toate fişierele personale şi să „fure” informaţiile confidenţiale.

„Zeus” poate rămâne inactiv în computer până când utilizatorul îşi accesează contul bancar, moment în care datele de acces sunt „furate”.

După ce intră în posesia acestor date, infractorii pot accesa conturile utilizatorilor şi pot sustrage sumele găsite.

Experţii de la Kaspersky Lab au descoperit că există noi variante ale virului „Zeus”, care afectează în special smartphone-urile de tip Blackberry şi aplicaţiile Andoid.

Pentru a evita un astfel de virus, utlizatorii Facebook nu trebuie să acceseze link-uri necunoscute. Un link poate fi verificat cu ajutorul unei pagini web gen URL X-ray. În plus, este necesară instalarea de soft-uri antivirus.

 

 

 


Share

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: jurnalul.ro

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *