Un gigant european „sparge” piaţa de energie din România cu un preţ fără concurenţă

Un gigant european „sparge” piaţa de energie din România cu un preţ fără concurenţă

EDP Renewables vinde energie în bandă cu 145 de lei/MWh, mult mai ieftin decât poate vinde oricare alt producător de energie nesubvenţionat.

Portughezii de la EDP Renewables scot la vânzare un pachet maxim de energie de 0,2 TWh, cu livrare într-un an, la un preţ imbatabil: 145 de lei/MWh, sub preţul cu care dă curent pentru populaţie Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie, şi sub preţul pe care îl plăteşte populaţia – 155 de lei/MWh. Este cel mai mic preţ cerut pentru energie pe piaţa contractelor bilaterale. Anterior, recordul pentru cel mai mic preţ îl deţinea Apa Serv Valea Jiului, regia de apă a municipiului Petroşani care vindea curent, în decembrie anul trecut, cu 155 de lei/MWh.

Licitaţia se va ţine în 18 iunie iar livrarea energiei se va desfăşura în perioada 27 iunie 2013 – 26 iunie 2014
Portughezii îşi permit să vândă energie la preţuri atât de mici(cât costurile de producţie ale Hidroelectrica) pentru că au subvenţionată producţia de electricitate. Prin lege, producătorii de energie din surse regenerabile primesc câte două certificate verzi(eolianul) sau şase certificate verzi(solarul) pentru fiecare MWh livrat în sistem. De la 1 iulie şi până la sfârşitul lui 2017, centralele eoliene vor primi doar un certificate verde iar cele solare două, urmare a unei legi care dimnuează nivelul subvenţiei pentru compania din industrai regenerabilelor. Este, de fapt, o amânare la plata acestor certifcate pentru că, din 2018, toate certificatele neacordate în cei patru ani şi jumătate de efecte ale legii, se vor recupera.

Costul acestor certificate verzi este suportat de toţi consumatorii de energie din România fiind evidenţiat distinct în factura la curent.

Preţul unui certificat verde este cuprins între 28 şi 58 de euro, însă se tranzacţionează pe piaţă aproape de valoarea maximă. Aşadar, până la 1 iulie, dar chiar şi după această perioadă, companiile ce administrează parcuri eoliene sau solare au asigurate profituri substanţiale doar din certificatele verzi, fără a mai pune la socoteală banii din energia vândută pe piaţă. Teoretic, ar putea să vândă energie şi cu 1 euro şi tot ar obţine profit în condiţiile în care preţurile medii pe piaţă sunt de 170-180 de lei/MWh iar certificatul verde primit la livrarea în sistem le-ar aduce aproape 250 de lei/MWh. Prin lege, producţia de energie din surse regenerabile este preluată cu prioritate în sistem.

EDP Renewables administrează mai multe parcuri eoliene din Dobrogea şi Vaslui cu o putere instalată totală de peste 300 de MW, fiind unul dintre cei mai mari investitori în energia regenerabilă din România. Este şi cel mai mare jucător european din industria energiilor regenerabile.

 

 

 

 

 

 Share

 

 

 

 

Sursa: economica.net

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *